Farliga jobbansökningar från hackare

Många har förlorat sina jobb under coronakrisen. Därför är det också många som söker jobb nu, och det utnyttjar kriminella. De skickar in jobbansökningar som skadliga Excelfiler.

Människor över hela världen förlorar sina jobb på grund av coronautbrottet. Därför är det många som letar efter nya jobb nu.

Och när många människor samlas och gör samma saker, dyker bedragare, kriminella, skurkar och annat otyg upp likt flugor som dras till utspilld saft.

IT-kriminella gillar att dölja sig i mängden för att inte synas och de behöver inte jobba lika hårt för att leta efter offer när de utnyttjar något som många tänker på och gör.

Därför försöker de förstås dra nytta av det faktum att det cirkulerar mängder med jobbansökningar runt jorden just nu.

Enligt en rapport från säkerhetsföretaget Check Point Technologies har fenomenet med nätfiske via falska jobbansökningar ökar kraftigt på sistone.

> Mer att läsa: Allt om nätfiske

Farliga filer som CV

Bedrägerier via jobbansökningar börjar med att en kriminell hackare skickar ett mejl som ser ut en jobbansökan. Till brevet bifogas ett CV i form av ett Excelark. Det må vara underligt eftersom de flesta skriver sitt CV i Word, men det är hur som helst inget som väcker någon misstanke.

Företagets HR-avdelning får brevet tillsammans med hundratals andra och om de söker personal är chansen stor att någon öppnar Excelfilen för att läsa ansökan.

Den som har öppnat filen ombeds att aktivera innehåll i filen, och görs det är loppet kört.

Då startar nämligen ett makro som installerar ett skadligt program i datorn. Det programmet kan sedan användas till allt möjligt, till exempel för att ändra i webbläsaren så att de kriminella kommer åt allt som skrivs på tangentbordet, inloggningsuppgifter och annan känslig information.

> Läs mer om Microsofts varningar för bifogade Excelfiler.

Bästa skyddet mot CV-bedrägeri

Om du får ett mejl med en bifogad jobbansökan eller någon annan fil är lösningen enkel:

  1. Öppna INTE Excelfilen. Det är i praktiken mycket enkelt att skydda sig mot den här typen av hot – öppna aldrig bifogade filer.
  2. Om du redan har öppnat en misstänkt fil måste du kontrollera datorn direkt. Använd programmet Malwarebytes från Fördelszonen.

Kanske är du intresserad av...