Dataläcka

Använder du Facebook eller Linkedin är risken stor att du nu finns till salu på internet.

Facebook och Linkedin - en miljard konton till salu

Under de senaste två veckorna har det uppdagats att omkring 1,1 miljarder konton från Facebook och Linkedin är till salu på internet. Kolla om du är drabbad.

Det kan mycket väl vara så att personlig information om dig från Facebook eller Linkedin är till salu på de mer dolda delarna av internet.

En sak är i alla fall säker: Över en miljard användarkonton från de båda företagen är till salu och informationen går nu att köpa på internet för den som är villig att betala.

Först Facebook, och nu Linkedin

I början av april uppdagades det att information om 550 miljoner Facebook-användare var på vift. Veckan därpå var det Linkedins tur med hundratals miljoner användarnkonton till salu.

Från Linkedin rör det sig om cirka 500 miljoner konton som nu kan tas över av vem som helst. Enligt Linkedin kommer inte informationen från någon läcka utan tycks vara insamlad från offentliga profiler på såväl den egna tjänsten som på andra webbsidor.

Vad som har framkommit är att såväl användarens e-postadresser och telefonnummer nu säljs på Darknet, som är en krypterad del av internet där anonyma personer idkar alla former av ljusskygg handel.

> Mer att läsa: Se om du är med i Facebook-hacket

Kolla om dina konton är till salu

På hemsidan Haveibeenpwned.com kan du enkelt kontrollera om din e-postadress finns till fötsäljning:

  1. Öppna webbsidan Haveibeenpwned.com.
  2. Fyll i din e-postadress i fältet och klicka på knappen pwned?.
  3. Om det står Oh no pwned! är ett eller flera av dina konton komprometterade. Längre ner på hemsidan finns det en lista med de läckor som du finns med i.

Databasen som webbsidan använder innehåller över elva miljarder konton i läckor som sträcker sig tillbaka till 2008.

Om något av dina konton dyker upp ska du logga in på det och byta ut lösenordet omedelbart.

Använder du samma lösenord till andra tjänster måste du byta ut dem också. Tänk på att använda unika lösenord för varje tjänst, annars är den en barnlek för de kriminella att komma in på dina andra konton också.

Kanske är du intresserad av...