E-postläckor: Kontrollera om du har drabbats

1,1 miljoners svenskar inloggningsuppgifter läckta – kolla om du är drabbad

Webbsidan Gotcha.pw har samlat ihop uppgifter från gamla läckor och intrång, så att du kan kontrollera om du är drabbad.

14 maj 2018

Med jämna mellanrum sker det intrång hos företag som leder till att information om kunderna stjäls. Det rör sig vanligen om e-postadresser och ibland även inloggningsuppgifter.

Nu har den holländske programmeraren d0gberry finkammat internet och samlat ihop information om tidigare läckor och intrång på hemsidan Gotcha.pw.

På hemsidan kan du kontrollera om du finns med i det insamlade materialet, d0gberry hävdar nämligen att 1,1 miljoner svenska konton finns med bland uppgifterna.

Gotcha.pw visar hackad e-post

Så här ser det ut om ditt e-postkonto har hackats enligt Gotcha.pw. Den censurerade texten till höger är lösenordet som har läckt ut.

Ändra dina lösenord NU

Sök efter din e-postadress för att se om den finns med bland hemsidans insamlade material. Om den dyker upp i materialet är det viktigt att omedelbart ändra lösenordet till e-postkontot.

Allting som finns på Gotcha.pw har samlats in från internet. Det innebär i sin tur att allt som finns på hemsidan kan användas av andra hackare och bedragare.

Många av de här läckorna kan man som användare inte gör någonting åt. Det är ofta företagen själva som drabbas av intrång där informationen stjäls.

För att skydda dig föreslår vi att du använder en så kallad lösenordshanterare som dels sparar alla dina lösenord, dels hjälper till att skapa i stort sett oknäckbara lösenord. Läs mer om lösenordshanterare.

> Fler nyheter om säkerhet

Alternativ

Just nu fungerar det inte att söka på Gotcha.pw från Sverige. Ett alternativ är då den liknande sajten ';--have i been pwned?.


Redaktionen rekommenderar: Få ett komplett säkerhetspaket till din pc för att skydda dig mot bedragare. Programmen finns i Fördelszonen, där du som köper PC-tidningen kan hämta dem tillsammans med tillhörande förklarande artiklar.

> Just nu kan du prova 1 nummer av PC-tidningen och få tillgång till hela Fördelszonen för endast 29 kronor.

Kanske är du intresserad av...