Bedrägerierna med bluffsamtal och falsk support fortsätter att öka

Här kan du lösa hur du undviker att bli lurad av falsk supportpersonal.

© Shutterstock

Bluffsamtal och falsk support: Bedrägerierna fortsätter att öka

Äldre män löper störst risk att bli lurade av falsk telefonförsäljning och bedrägerier via e-post. Läs hur du undviker att bli lurad.

25 oktober 2018 av Niklas Ernst

Har du någon gång blivit uppringd av en person som säger sig arbeta för Microsoft eller Apple, och som säger att det är fel på din dator?

Då är du inte ensam.

En ny undersökning som har genomförts av Microsoft visar omfattningen av den här typen av kriminalitet, och vilka metoder som används vid bedrägerier via e-post och med telefonsamtal.

Undersökningen har genomförts i en rad olika länder inklusive vårt grannland Danmark, och även om Sverige inte är med i undersökningen visar den på en tydlig trend - omfattningen ökar hela tiden.

> Du kan läsa hela undersökningen Global Tech Support Scam Research här.

Undersökningen visar också att personer som ägnar sig åt att ladda hem piratkopierad film och musik, använder torrent-sidor och som urskiljningslöst delar med sig av sina e-postadresser löper en betydligt större risk att drabbas.

Äldre luras oftast över telefon

Undersökningen visar dessutom tydlig att olika åldersgrupper ofta luras av olika typer av bedrägerier.

Personer mellan 18 och 37 år - vanligtvis män - är de som oftast blir lurade och förlorar pengar på falsk support och poppupp-fönster.

Enligt rapporten beror detta på att den gruppen är mer benägen att ta risker och har en övertro på sin egen kunnighet.

När det handlar om bedrägerier som utförs via telefonsamtal, är det oftast personer som är äldre än 38 som blir lurade att exempelvis låta falska IT-tekniker installera sabotageprogram på sina datorer.

Så undviker du att bli lurad

Ingen vill bli lurad, och det bästa verktyget för att undvika detta är kunskap.

Vi har samlat de vanligaste typerna av bluffsamtal i den här artikeln om de tre vanligaste samtalen som du ska vara på din vakt mot. Genom att känna till de vanligaste metoderna är det lättare att veta när det är dags att bara lägga på luren.

I den här artikeln hittar du sex råd om hur du kan upptäcka e-postbedrägerier som hamnar i din inbox, och hur du kan undvika att falla i fällan.

Håll datorn säker och undvik bluffar

Det är dessutom viktigt att ha de senaste och bästa säkerhetslösningarna på datorn.

PC-tidningens experter har satt samman ett säkerhetspaket med tio säkra och testade program som skyddar dator mot bland annat utpressningsprogram, virus och skräppost.

Du hittar säkerhetspaketet i Fördelszonen, där du kan hämta inte bara programmen utan även steg för steg-guider på svenska, för att du enkelt ska kunna installera och börja använda programmen.

Få tillgång till Fördelszonen och många andra fördelar som bara erbjuds våra läsare och prenumeranter redan nu för bara 29 kronor. Läs mer om erbjudandet här. 

Kanske är du intresserad av...