Allvarligt säkerhetshål i Windows
Säkerhetshål

Det säkraste sättet att undvika det nya säkerhetshålet är att du ALDRIG öppnar bifogade Office-dokument och andra filer som är skickade med e-post.

Allvarligt säkerhetshål i Windows

Microsoft meddelar att Windows har en sårbarhet som innebär att hackare kan ta över din dator om du öppnar ett Office-dokument som innehåller skadlig kod.

14 september 2021 av Henning Dadkhah Rasmussen

Microsoft, som bland annat är företaget bakom Windows, varnar nu för en ny så kallad nolldagarssårbarhet som potentiellt kan ge hackare fri tillgång till din dator.

Nolldagssårbarhet – eller zero day vulnerability – är beteckningen på hot som är så nya att det ännu inte har publicerats några säkerhetsuppdateringar som kan stoppa dem.

> Läs även: Sex goda råd för att upptäcka skräppost och bedrägerier

Drabbar Windows inbyggda webbmotor

Den nya sårbarheten har upptäckts i Windows-komponenten MSHTML, som är Windows inbyggda webbmotor från tiden med webbläsaren Internet Explorer.

I praktiken innebär säkerhetshålet att obehöriga personer kan skaffa sig tillgång till din dator genom att utnyttja säkerhetsbristerna.

Microsoft meddelar att de är medvetna om att säkerhetshålet redan utnyttjas av brottslingar.

Så här kan du drabbas

Enligt Microsoft finns det exempel på att kriminella har missbrukat Office-dokument med en inbyggd skadlig ActiveX-programmering som ger dem tillgång till en angripen dator. 

Det betyder att hackarna till exempel kan stjäla personliga filer eller missbruka din identitet.

Så undviker du hotet

Den allvarliga säkerhetsbristen har ännu inte åtgärdats av Microsoft, så tills vidare måste du vara extra uppmärksam. 

Microsoft har själva släppt en guide för att stänga av ActiveX helt på datorntills säkerhetshålet är stängt – men guiden är ganska avancerad och medför även vissa nackdelar om du fortfarande vill kunna se förhandsvisningar av dina dokument i Utforskaren. 

Därför rekommenderar vi att du istället:

  • Omedelbart kontrollerar att ditt antivirusprogram fungerar och är uppdaterat
  • ALDRIG öppnar Office-dokument som är bifogade till ett e-postmeddelande (detta är särskilt viktigt om du inte känner till avsändaren)
  • Håller Windows uppdaterat och alltid hämtar de senaste säkerhetsuppdateringarna så fort du får dem i Windows Update.

> Har du inget antivirusprogram eller behöver du extra säkerhet i datorn? Kolla i så fall in PC-tidningens kompletta säkerhetspaket

Kanske är du intresserad av...