Det kan vara svårt att hitta rätt program för att öppna en ny typ av fil. Det problemet löser vårt verktyg. 

© Shutterstock

Nytt verktyg: Öppna okända och besvärliga filer

Det kan vara en djungel att hitta rätt bland de många olika filtyper som finns. Med vårt nya verktyg blir det mycket enklare. Du hittar det här.

10 augusti 2022 av Niklas Ernst

Jpg-filer, exe-filer och mp3-filer känner nog de flesta till. Vi använder dem ofta när vi sitter vid datorn, och stöter ofta på dem flera gånger om dagen. 

LÄS OCKSÅ: Få hemsidor att öppnas automatiskt i Chrome

Sedan finns det filer som är mer sällsynta, knäppa, aparta eller mystiska, och som du kanske aldrig har hört talas om. 

Eller i alla fall inte har en aning om hur man öppnar dem eller vilken typ av information de innehåller. Det kan till exempel vara filtyper som AIF, DjVu och HEIC, som för många förmodligen är helt nya och fullständigt okända. 

Det är inte så konstigt, eftersom det finns hundratals olika filformat.

Hämta programmet i Fördelszonen

Vissa kan läsas av många program, medan andra bara kan öppnas av mycket specifika program. I vårt nya verktyg går vi igenom några av de mest intressanta, användbara, praktiska, men också – för vissa – okända filformat som du kan snubbla över när du surfar på nätet eller använder datorn.

LÄS ÄVEN: Så här läser du PDF-filer i webbläsaren

Det kan vara så att du har råkat ut för en PPT-fil, som är en särskild standard som Microsoft använder för presentationer gjorda med Microsoft Office. 

Men vad gör du om du inte har köpt och installerat Office-paketet? Du använder naturligtvis det kostnadsfria alternativet LibreOffice som du hittar i Fördelszonen. 

Öppna AIF-filer, PSD-filer, HEIC-filer och många fler

För att underlätta arbetet med att ta reda på vilket program som öppnar en viss fil har vi nu tagit fram ett nytt digitalt verktyg. Här har vi samlat en rad mer eller mindre ovanliga filtyper som du riskerar att stöta på – och så ger vi dig ett program som kan öppna filen. 

LÄS ÄVEN: Sök bland dina flikar i Google Chrome

Du hittar verktyget i Fördelszonen. För att kunna läsa om filtyperna och se de tillhörande programmen och länkarna behöver du bara vara inloggad. Du hittar artikeln och den utförliga guiden här.

I verktyget visar vi bland annat hur du öppnar AIF-filer, PSD-filer, RTF-filer, z7-filer, DjVu-filer, HEIC-filer, SVG-filer, ISO-filer, ePub-filer och mov-filer. 

Listan med filer och program uppdateras löpande i takt med att vi stöter på nya och säregna filer. 

Kanske är du intresserad av...