Firefox, Edge, Chrome, PDF

Vi visar hur du får pdf-filer att öppnas direkt i webbläsaren.

Så läser du pdf-filer i webbläsaren

Hur läser du pdf-filer som ligger på internet? Om du brukar hämta dem och sedan öppna dem i Adobe Reader finns det en mycket smidigare metod.

Det finns enkelt uttryckt två sätt att läsa pdf-filer: i webbläsaren eller i ett program som är installerat på datorn. 

Adobe Reader har länge haft någon form av omedveten exklusivitet på pdf-filer, så att vi ofta utan att tänka på det öppnar våra pdf-filer i ett program. Om du däremot surfar på internet och hittar en pdf-fil, är det i nio fall av tio egentligen mycket mer logiskt att öppna filen i webbläsaren i stället.

Som utgångspunkt brukar webbläsaren på egen hand se till att öppna pdf-filer, men om din webbläsare envisas med ett hämta hem filerna lokalt till din dator, visar vi här hur du kan komma till rätta med det.

Så läser du pdf-filer i Chrome

  • Klicka på de tre punkterna uppe i högra hörnet och väl Inställningar
  • Välj Avancerat längst ner på sidan, och därefter Inställningar för webbplatsen
  • Välj punkten PDF-dokument. Stäng alternativet Ladda ned PDF-filer i stället för att låta dem öppnas automatiskt i Chrome.

Så läser du pdf-filer i Firefox

  • Klicka på de tre strecken längst upp till höger och välj Inställningar.
  • Se till du har valt fliken Allmänt och bläddra ner till avsnittet Program. Leta reda på Portable Document Format (PDF) och välj Förhandsgranska i Firefox.

Så läser du pdf-filer i Microsoft Edge

I Edge öppnas pdf-filer alltid i webbläsaren. Om du i  stället vill hämta filen högerklickar du på den och väljer Spara som.

Få fler möjligheter med dina pdf:er

Givetvis har pdf-läsarprogram många funktioner som inte finns i webbläsare, exempelvis att kunna visa filerna som uppslag, det vill säga två sidor samtidigt bredvid varandra. Det är till exempel praktiskt om du läser pdf-versionen av PC-tidningens artiklar som är sparade i pdf-format, eftersom de då ser ut som de brukar göra i tidningen.

För detta ändamål rekommenderar vi pdf-läsaren Foxit Reader som du hittar i Fördelszonen.

pdf-läsare

Om du vill kunna läsa dina pdf-filer som uppslag och inte bara som enskilda sidor, behöver du ett pdf-program som Foxit Reader eller Ashampoo PDF Free som du kan hitta i Fördelszonen.

Det kan även finnas tillfällen då du behöver arbeta med pdf-filer, exempelvis redigera filen eller fylla i ett formulär. Då rekommenderar vi Ashampoo PDF Free, som vi har gjort en grundlig guide för i det nya numret av PC-tidningen.

Du kan hämta både programmet och guiden i Fördelszonen.

Tänk på att du behöver vara läsare av PC-tidningen för att kunna logga in i Fördelszonen. Om du ännu inte har en prenumeration på tidningen kan du skaffa en redan nu för bara 29 kronor. Läs mer om våra erbjudanden här.

Kanske är du intresserad av...