pdf reader

När du ska öppna pdf-filer i datorn eller mobilen behövs det ett pdf-program. 

Välj rätt program för att läsa pdf-filer

Pdf-filer hör till vardagen numera och används för allt från e-böcker och manualer till blanketter. Här är tipsen om det bästa sätten att läsa pdf-filer i datorn och mobilen.

3 december 2018 av Henning Dadkhah Rasmussen

För 25 år sedan insåg Adobe att det snart skulle behövas en standard för att elektroniska dokument skulle kunna läsas på alla plattformar. Därför tog de fram filformatet pdf, vilket står för portabelt dokumentformat.

Adobe fick rätt och i dag är pdf det mest utbredda filformatet för elektroniska dokument som alla ska kunna läsa. Pdf används till allt från offentliga dokument och blanketter hos banken eller Skatteverket till manualer, enskilda dokument eller barnens läxor.

Även för eget bruk är pdf-formatet värdefullt eftersom filerna dels tar mindre plats än originaldokument från exempelvis Word, dels för att alla kan läsa en pdf-fil oberoende av vilken enhet och operativsystem de använder.

Välj rätt pdf-program för pc

För att öppna pdf-filer i datorn eller mobiltelefonen behövs det ett pdf-program eller en pdf-app, det vill säga ett program som kan öppna pdf-filer.

I datorn är Adobe Reader sedan länge något av en de facto-standard, men programmet har vuxit med åren och är inte vare sig litet eller enkelt längre. Det sätter också press på processorn och därför rekommenderar vi ett lättare alternativ.

Foxit Reader tar bara upp runt tio megabyte på hårddisken och det är ett enkelt och smidigt sätt att läsa pdf-filer. 

Använder du Windows 10 i din pc kan du använda Microsofts webbläsare Edge för att öppna pdf-dokument – om du klarar dig med de mest grundläggande funktionerna.

pdf-app android

Adobe Acrobat Reader är ett bra pdf-program för Android, men till en dator finns de bättre alternativ.

Välj rätt pdf-program för mobilen

Vad Adobe knappast kunde förutspå 1993 är att många i dag får e-post och läser meddelanden från myndigheter i sina mobiltelefoner.

Därför behövs det även ett pdf-program för mobilt bruk. I detta fall rekommenderar vi Adobe Acrobat Reader, som finns för både Android och iOS.

Till skillnad från pc-versionen är Adobes pdf-app snabb och kompakt.

Videon nedan visar Adobes presentation av Acrobat 1.0, som var det första programmet som kunde göra om dokument till pdf-filer.

Problem med pdf-dokument?

I forumet på vår hemsida kan du läsa vad andra läsare har fått för svar på sina tekniska frågor.

Om du prenumererar på PC-tidningen kan du logga in i forumet och ställa frågor som vår support och andra läsare svarar på.

Kanske är du intresserad av...