Den röda knappen
Den röda knappen

Programmet Red Button ger dig möjlighet att använda en stor röd knapp för att radera även inbyggda program och verktyg i Windows.

© Shutterstock

Så blir du av med inbyggda Windows-appar

Verktyg och program som är inbyggda i Windows 10 går inte att bara plocka bort, vilket kan vara irriterande om du aldrig använder dem.

Windows 10 har många mer eller mindre användbara program och appar som är inbyggda i operativsystemet, exempelvis Xbox-appen och väder-appen.

Om du inte använder dem ligger de bara och tar plats på hårddisken, vilket kan vara ganska irriterande om du har dåligt med utrymme.

Dessa mer eller mindre onödiga utrymmesslösare kan raderas, men Microsoft tillåter inte alltid att det pillas med alla program även om man skulle vilja det. Detta innebär att det kan vara en utmaning att bli av med en del av programmen.

Som tur är finns det en lösning. Ett nytt program i Fördelszonen som heter Red Button visar ingen nåd när det handlar om att få bort oönskade program och verktyg i Windows. Det betyder också att du måste vara extremt uppmärksam när du använder programmet.

LÄS OCKSÅ: 5 goda råd när du köper ny dator

Använd Red Button med försiktighet

Red Button är ett väldigt kraftfullt verktyg, och som  alla andra kraftfulla verktyg måste det användas rätt och med försiktighet för att det ska fungera som det är tänkt.

Om du inte gör det kan du orsaka med skada än nytta, och det är det sista du vill.

Programmet gör att du med några enkla musklick kan radera i stort sett alla former av funktioner i Windows, vilket även inkluderar inställningar som får operativsystemet att fungera som det ska.

Dem ska du naturligtvis inte radera, för din egen skull.

Därför bör du hålla dig till en enkel men viktig regel när du använder Red Button: Om du inte vet exakt vad du håller på att radera ska du inte radera det. Radera bara program och verktyg som du vet exakt vilka de är.

LÄS OCKSÅ: 3 fantastiska tips till Windows 10

Hämta programmet i Fördelszonen

Du som prenumererar på PC-tidningen kan hämta programmet i Fördelszonen. Där hittar du även en utförlig guide till hur du använder programmet.

Red Button kan användas till mycket, men i vår detaljerade steg för steg-guide visar vi hur du kan plocka bort program och verktyg, samt hur du kan få bort dolt skräp i form av temporära filer och cachefiler.

> Hämta Red Button i Fördelszonen med den här länken

Kanske är du intresserad av...