Microsoft stänger av makrovirus i bifogade filer
Blockerar populär bedrägerityp:

När du får ett oönskat mejl med ett bifogat Excel- eller Word-dokument finns det ofta inbyggda makron i dokumentet som kan infektera datorn. Snart försvinner dock möjligheten för kriminella att missbruka den ingången till datorn.

Microsoft blockerar virus och ransomware i e-postmeddelanden

Nu behöver du snart inte längre oroa dig för att få virus via bifogade filer i mejl. Microsoft ser med en uppdatering till att makrovirus inte längre kan skada datorn.

10 februari 2022 av Henning Dadkhah Rasmussen

De flesta av oss har fått mejl med bifogade Office-dokument. När det händer kanske du också har märkt att Office-programmen av säkerhetsskäl har blockerat potentiellt skadligt innehåll som makron.

Det visar sig genom att du aktivt måste klicka på ett färgat fält längst upp i dokumentet för att aktivera redigering av dokumentet med aktivt innehåll. 

Fenomenet uppträder oavsett om du har fått dokumentet från någon du känner eller från en oombedd avsändare. 

Utnyttjat av kriminella i åratal

Kriminella har i många år missbrukat Microsofts Office-dokument för att sprida virus och malware. Det sker oftast genom att du får ett mycket kortfattat mejl som hävdar att du ska betala en räkning eller kontrollera ett årsbesked.

Bifogat med mejlet finns en bifogad fil som vanligtvis är i Excel-, PowerPoint- eller Word-format. 

Om du öppnar filen och aktiverar redigering med makron laddas ransomware eller andra virus ner till datorn och skadan är total.

Här är ett typiskt exempel på ett bedrägerimejl.
Bedrägeriförsök:

Här är ett typiskt exempel på ett nätfiskemejl där den bifogade filen är ett Excel-dokument med skadliga makron som får datorn att hämta ett virus till hårddisken.

Slut på makroaktiveringar

Under sommaren kommer Microsoft att uppdatera Office-paketen så att det inte längre är möjligt att aktivera makron och annat aktivt innehåll i dokument genom att bara klicka på en varningsruta under verktygsfältet.

Det minimerar risken att du oavsiktligt gör dokumentet skadligt. 

Nu är det inte längre möjligt att klicka på full redigering, där makron aktiveras.
Före och efter:

Längst upp syns fältet som idag visas när du öppnar ett dokument som du har fått via e-post. Nedan ser du hur det kommer att se ut efter uppdateringen. Nu är det inte längre möjligt att klicka på full redigering, där makron aktiveras.

Kommer till de senaste Office-paketen

I första hand skickas uppdateringen ut till de senaste Office-paketen efter sommaren, men senare kommer även Office-paket ända tillbaka till Office 2013 att få den nya säkerhetskorrigeringen.

Efter uppdateringen kan du inte längre aktivera makron av misstag eller om du bara är lite för snabb på musknappen.

Om du får ett dokument från någon du litar på kan du fortfarande aktivera det – men på ett lite krångligare sätt.

I fortsättningen behöver du titta på filens egenskaper. Det gör du genom att högerklicka på filen i Utforskaren och välja Egenskaper. Under Allmänt har du då möjlighet att ta bort blockeringen.

Ta bort blockering i filens egenskaper
Ta bort blockering:

Om du efter uppdateringen vill aktivera makron och annat innehåll i dokument som du har fått via e-post måste du först spara dokumentet på hårddisken. Högerklicka sedan på dokumentet och välj Egenskaper. Nu kan du välja Ta bort blockering för att redigera dokumentet.

Skydda hela datorn mot virus

Bifogade filer i e-postmeddelanden är en av de vanligaste orsakerna till att datorn drabbas av virus eller malware, så uppdateringen från Microsoft minskar risken markant.

Det finns dock många andra sätt att infektera datorn med virus och annat skräp – och bedragarna uppfinner hela tiden nya trick. 

Det bästa skyddet för datorn är därför alltid bra, stabila och uppdaterade säkerhetsprogram som fångar alla tänkbara hot – även de nya – innan de skadar datorn. 

Vi rekommenderar PC-tidningens säkerhetspaket som består av sex program som tillsammans skyddar datorn på bästa möjliga sätt. Som prenumerant kan du hämta programmen och guiderna gratis i Fördelszonen.

Kanske är du intresserad av...