Så delar du stora filer med Payload
Dela stora filer

Känner du till verktygen WeTransfer och Payload? Om inte så kan du läsa mer om dem här.

© Shutterstock

Dela och flytta stora filer mellan datorer utan problem

Slipp krånglet med USB-minnen och externa hårddiskar när du flyttar eller delar filer mellan olika datorer. Dessa verktyg gör det mycket enklare att skicka stora filer till släkt och vänner.

19 augusti 2023 av Niklas Ernst

Vi har alla varit med om att missa ett viktigt dokument eller en viktig fil eftersom den fanns på en annan dator, och vi glömde USB-minnet eller att skicka filen till oss själva i ett mejl.

LÄS OCKSÅ: Överför filer mellan enheter utan trassel

Sådant här är oerhört irriterande, och det händer oftast vid de mest olämpliga tidpunkterna.

Men du behöver inte oroa dig för USB-minnen eller mejl med bilagor. Det finns ett smartare sätt att dela stora filer mellan datorer eller enheter.

Med WeTransfer-verktyget kan du enkelt skicka även stora filer mellan datorer och mobila enheter som mobiler och surfplattor.

Så fungerar WeTransfer

Med WeTransfer kan du skicka filer på upp till 2 gigabyte, vilket är betydligt mer än vad du kan skicka med exempelvis Gmail. När du använder WeTransfer kan du välja mellan två olika alternativ för att skicka filer.

Du kan antingen välja att få en länk som du kan dela på till exempel Messenger, och den som har länken kan sedan ladda ner de aktuella filerna. Du kan också välja att skicka ett mejl med en länk till de aktuella filerna. 

LÄS OCKSÅ: Så kopierar du bilder och video från mobilen till datorn

Så skickar du filer med WeTransfer

Du hittar WeTransfer på länken här.

Ladda upp dina bilder - antingen genom att dra dem från t.ex. File Explorer till WeTransfer eller med Select a folder, som låter dig bläddra igenom dina mappar efter filen.

Om du vill skicka filer via e-post anger du mottagarens e-postadress, din egen e-postadress, en rubrik för e-postmeddelandet och eventuellt ett meddelande och trycker på Transfer.

För att dela via länk, tryck på de tre punkterna längst ned till vänster, välj Get transfer link och klicka på Get a link. Nu har du en länk som du kan dela med andra.

I gratisversionen upphör nedladdningslänken att gälla efter en vecka.

Dela stora filer med WeTransfer
WeTransfer:

Du laddar upp dina filer till WeTransfer antingen genom att dra och släppa dem eller genom att söka efter dem. Fyll i fälten så kan du enkelt skicka dina stora filer.

Skicka jättestora filer med Payload

Men vad händer om du vill skicka ännu större filer, till exempel mellan dina datorer hemma? Du kanske vill överföra en film till din bärbara dator för att ta med dig på semestern.

Du kan göra detta med WeTransfer, men du måste betala för en prenumeration eftersom en film vanligtvis tar upp mer utrymme än de två kostnadsfria gigabyte du kan skicka med WeTransfer.

Lyckligtvis finns det ett gratis alternativ till WeTransfer för mycket stora filer i form av Payload, som är ett nytt och praktiskt verktyg i Fördelszonen.

Med den kan du enkelt och snabbt flytta filer mellan datorerna i hemmet, även om filerna tar upp flera gigbayte.

Du kan till och med flytta hela mappar på en gång, och programmet är mycket enkelt att använda.

I PC-tidningen nummer 14/2023 visar vi hur du använder programmet. Om du vill pröva det redan nu, hittar du programmet tillsammans med en guide i Fördelszonen

Kanske är du intresserad av...