Schackspel. Spela schack på nätet.
Spela schack på nätet

Vill du lära dig spela schack? Bli en skickligare schackspelare? Eller kanske spela mot världsmästaren Magnus Carlsen? PC-tidningens schackexpert Steffen Slumstrup guidar dig till de bästa onlineverktygen för schack.

Spela schack online mot vänner och datorn

PC-tidningens schackexpert rekommenderar de bästa apparna och hemsidorna för att spela schack gratis online. Spela på datorn eller mobilen och finslipa tekniken varje dag.

9 september 2021 av Steffen Nielsen Skakekspert

Schack har fått ett enormt uppsving tack vare den populära och kritikerrosade Netflix-serien The Queen's Gambit. 

Serien handlar om underbarnet Beth Harmon som mot alla odds kämpar sig fram i schackvärlden i USA på 1960-talet. Inte minst på internet har människor strömmat till för att spela det kungliga spelet. 

Kanske har du också hoppat på schackvågen? Om inte så hinner du fortfarande.

Här får du våra rekommendationer till de bästa apparna och hemsidorna för att spela schack online.

1. Världens största schackklubb på nätet
2. Möt världsmästaren i schack
3. Spela schack mot Magnus Carlsen som barn

1. Världens största schackklubb på nätet

Spel schack gratis online
Världen största

Chess.com är en bra plats att börja klättra mot schacktoppen.

Chess.com är världens största community för schackspelare. 

Enligt tjänsten själv har de fler än 70 miljoner ivriga schackspelare, men i den siffran ingår nog även passiva konton. Trots detta är det oftast fler än 100 000 spelare online vid varje givet tillfälle, så du hittar säkert en motståndare som matchar din nivå. 

På Chess.com hittar du också många övningar (så kallade puzzles) som du kan prova. Det är ett bra sätt att komma i form och göra dig redo för att möta andra.

Chess.com är en kostnadsfri schacktjänst på internet där du kan köpa till extrafunktioner. Precis som övriga schacksajter finns tjänsten som både hemsida och app för Android och iOS.

> Läs även: Spela Snake i Google Maps – och andra hemliga Google-trick

2. Möt världsmästaren i schack

Lär dig spela schack på nätet
Lär dig spela schack:

Lichess.org har massor av gratis övningar och kurser, så att du kan lära dig att spela schack. Tjänsten parar dessutom ihop dig med en lämplig motståndare på alla nivåer. 


Den norske schackvärldsmästaren Magnus Carlsen brukar hålla till på Lichess.com där han har användarnamnet GM DrNykterstein. 

Här kan du följa hans partier och vem vet, kanske har du turen att bli utvald till hans motståndare.

Carlsen är långt ifrån den enda schackspelare som föredrar Lichess. 

Sidan är förmodligen den mest professionella webbtjänsten för schack med övningar, kurser, turneringar och streamingtjänster och har vanligtvis upp till 100 000 aktiva användare samtidigt.

Tjänsten är kostnadsfri med möjligheter att köpa extrafunktioner. Besök Lichess.org på webben eller som app för Android eller iOS.

> Vill du lägga patiens på datorn? Då kan du hämta ett paket med patienser i Fördelszonen, färdiga att installera på datorn. Läs mer här.

3. Spela schack mot Magnus Carlsen som barn

Spela schack mot världsmästaren online
Spela mot Magnus:

Play Magnus ägs av världsmästaren i schack, norrmannen Magnus Carlsen.


Kan du slå världsmästaren Magnus Carlsen i schack? Nej, knappast i hans nuvarande form. Men kanske när han bara var 6 år? 

Om du är ambitiös och beredd att lägga lite tid på att förbättra dig i schack är Magnus Carlsens egen tjänst, ”Play Magnus”, kanske något för dig. 

Här kan du bland annat spela mot världsmästaren vid olika tidpunkter i hans liv. Du väljer bara ett ålderssteg. Sedan kan du spela schack mot en datorsimulerad Magnus Carlsen på just den nivå som han spelade på när han var i den åldern. 

Vi kan väl avslöja att det inte tar särskilt många år innan han blir riktigt svår att tampas med.

Play Magnus är en betaltjänst med enstaka gratiskomponenter. 

Månadsabonnemanget kostar cirka 60 kronor, men då får du även tillgång till både hemsidan och fyra schackappar med professionella lektioner, roliga extraspel, videor och mycket mer.

Besök hemsidan här. På hemsidan kan du läsa mer om de olika apparna, medlemskapet och allt annat innehåll som världsmästaren erbjuder.

Kanske är du intresserad av...