Hemliga funktioner i Google Google doodle

Det går att göra mycket mer med Google Maps än att hitta rätt väg, till exempel att spela Snake. 

© Google

Spela Snake i Google Maps - och andra Google-hemligheter

Google bjuder på en hel del överraskningar, spel och dolda funktioner i flera av sina tjänster. Här är några av de bästa.

Google bjuder ofta på små dolda överraskningar i sina olika program, tjänster och verktyg.

Den senaste dök upp i Google Maps där det visar sig gå att spela en variant av det klassiska spelet Snake, som många användare av Nokias gamla mobiltelefoner säkert minns.

Det rör sig egentligen om ett aprilskämt, men det gör inte spelet sämre för det.

Mobilspelet Snake
SNAKE

Var du med på tiden före smartmobilerna minns du säkert spelet Snake, som fanns i många av Nokias populäraste mobiltelefoner. Nu återupplivar Google det klassiska spelet.

Spela Snake i Google Maps

Spelet börjar med att du väljer en stad, eller hela världen, att spela i. Sedan gäller det att plocka upp passagerare med hjälp av masken, som kan vara en buss, ett tåg eller liknande. Kör du in i kartans kant eller din egen svans är spelet slut.

  • Vill du spela Snake i datorn eller mobilen öppnar du den här webbsidan.

Snake är dock långt ifrån den enda dolda hemligheten i Googles värld. Nedan har vi samlat några fler exempel på Google-hemligheter.

Google Doodles bakom Googles logotyp

Som du kanske har noterat hyllar Google ofta olika märkesdagar med en ny logotyp på söksidan. Ibland gömmer det sig ett program, ett spel eller något annat bakom den för dagen unika logotypen, som är kända som Google Doodles.

Om du har missat någon av dessa små specialare finns de bevarade i Googles arkiv över doodlar. Här ser du vilka särskilda dagar Google har uppmärksammat och varför de gjorde det.

Dyker du ner i arkivet finns här många timmars underhållning. Prova till exempel att komponera musik i Johann Sebastian Bachs anda med hjälp av artificiell intelligens på hans födelsedag den 21/3.

Google doodle

Med anledningen av kompositören Johann Sebastian Bachs födelsedag gick det att komponera egen musik i mästarens anda. Prova själv!

Retrospel i sökfunktionen

Den som gillar gamla spel behöver inte nöja sig med Snake. I Googles sökmotor går det att spela klassikern Breakout, som ju handlar om att skjuta ner block med en boll.

För att få fram spelet söker du efter Atari Breakout i Googles sökmotor och väljer Bilder. Bildsökresultaten blir nu till blocken spelet. Styr slagträet med piltangenterna.

Upptäcktsfärd i världsrymden

I Google Earth går det ju att gå på upptäcktsfärd över hela jorden. Med Google Sky går det att på motsvarande sätt utforska världsrymden. Ta en titt här.

I det vänstra övre hörnet kan du även välja att ta en närmare till på månen eller mars. Längst ner finns det stjärnbilder och ett urval av planeter.

Bildsökning med Google

Säg googla och de flesta tänker på att söka genom att skriva in ett eller flera sökord på Googles söksida. Det går dock att söka på andra sätt, till exempel med bilder. Det kan vara användbart för att hitta liknande bilder som originalet.

Bildsökning sker på Google Images. Klicka på kameraknappen för att antingen söka med en bild som finns på webben eller med en bild som du laddar upp till tjänsten.

Kanske är du intresserad av...