Stjärnskåda med appen SkyView Lite för mobilen
SkyView Lite

Det finns gott om stjärnor på natthimlen som du kan rikta mobilen mot med appen SkyView Lite, men det är naturligtvis lättare att se dem långt från stadens störande ljus.

© Shutterstock

Stjärnskåda med smart app till mobilen

Du kan använda moderna mobiler till mycket, men få saker är så fascinerande som att rikta mobilen mot natthimlen och se namnen på stjärnorna dyka upp på skärmen.

9 oktober 2021 av Henning Dadkhah Rasmussen

Det är otroligt vad man kan göra med en modern mobil och en välgjord app. 

Det är svårt att inte bli imponerad när man provar några av de nya apparna som på bästa sätt kan utnyttja moiblens många tekniska finesser.

Så är det med appen SkyView Lite som använder förstärkt verklighet och telefonens gyroskop, kompass, GPS och kamera i en storslagen kombination. 

> Läs även: Få ett växtlexikon i fickan med en smart app

SkyView Lite vet vad du tittar på 

Förstärkt verklighet innebär att mobilkameran visar omgivningen på skärmen samtidigt som appen ritar ”ovanpå” den verklighet du ser. 

Resultatet är att du till exempel kan hitta rätt på en flygplats – eller som i SkyView Lites fall få namn på de himlakroppar som finns på himlen ovanför dig. 

Om du till exempel riktar mobilen mot en lysande stjärna ritar appen upp den stjärnbild som den är en del av och visar namn på stjärnorna och stjärnbilden.

När du har en avlägsen planet i synfältet ritar appen ut planetens bana och visar namnet på den.

Det är ett fantastiskt verktyg för alla oss amatörastronomer som ger stora möjligheter att lära barn och barnbarn om allt det okända som finns ute i världsalltet.

Med appen SkyView Lite kan du se stjärnor i mobilen.
SkyView Lite

Här har vi riktat mobilen mot himlen en molnig kväll och kan se hur appen på egen hand har ritat stjärnbilden Fiskarna och visat en förstorad version av Månen som gömmer sig precis bakom molnen.

Mobilen kan behöva kalibreras

För att SkyView Lite ska veta exakt vilken himlakropp du riktar telefonen mot krävs att dess inbyggda kompass är perfekt kalibrerad. 

Det gör man vanligtvis genom att cirkla mobilen som en åtta i luften flera gånger när appen ber om det. Du kan läsa mer om detta i mobilens inställningar.

Här kan du hämta appen:

>Hämta SkyView Lite för iPhone<

>Hämta SkyView Lite för Android<

Läs om 20 andra fantastiska appar

I PC-tidningen nummer 16/2021 som är ute nu kan du läsa om 20 andra otroliga appar som ger mobilen helt nya funktioner och möjligheter. 

Du kan till exempel se hur du använder den för att skanna negativ, lära dig ett nytt språk eller lägga till färger på gamla svartvita fotografier. 

> Läs hela artikeln och se de 20 apparna i Fördelszonen

Kanske är du intresserad av...