Ny app coronatestar i mobilen
Covid-19:

Med en ny app kan du eventuellt göra ett coronatest direkt i mobilen och visa vid incheckning på flygplatsen när du ska ut och resa.

Ny app kan höra covid-19 på din röst

Forskare vid universitetet i Maastricht har skapat en app som med hjälp av artificiell intelligens kan höra på din röst om du har covid-19.

Få saker är så obehagliga som att behöva sticka in en sträv bomullspinne långt upp i näsan. Det ska eventuellt vara att köra ner bomullspinnen i svalget.

De återkommande testerna för corona har på senare år blivit ett fast inslag i många svenskars vardag, och snart måste vi kanske göra det igen.

Men det kan bli så att du i framtiden kan testa dig för corona med en app på mobilen, som utifrån din röst kan avgöra om du är smittad eller inte.

4 352 deltagare i stort test

Det är forskaren Wafaa Aljbawi från det holländska universitetet i Maastricht som leder projektet som precis har presenterats.

Forskarna har haft tillgång till en databas från Cambridge-universitetet med över 4 352 friska och inte fullt så friska deltagare, och använt röstdata från 893 personer i gruppen.

308 av dessa testade positivt för covid-19 med ett traditionellt test.

> Se var corona grasserar just nu

Så exakta är covidtest i mobilen

Jämfört med ett vanligt snabbtest för covid-19 kan det appbaserade testet upptäcka fler smittade och ge färre falska negativa svar. Den verkar också ge bättre resultat för personer som är smittade utan symptom.

Den delen av precisionen är viktig, eftersom den kan förhindra att smittade går runt och smittar andra i tron att de är friska. 

I undersökningen missade apptestet bara 11 av 100 smittade, medan snabbtestet missade 44 av 100.

> Läs även: Låt avlidna farmor läsa godnattsaga för barnen

Så här fungerar den genialiska appen

En infektion med covid-19 drabbar oftast andningssystemets högsta punkt och påverkar stämbanden. 

Den förändringen i rösten kan upptäckas av den artificiella intelligens som appen skickar sina data till. 

När du använder appen måste du först fylla i viss information om din sjukdomshistorik och om du röker eller plågas av hosta.

Sedan blir du ombedd att tala in ett kort röstmeddelande samt spela in ljudet av hosta och andning. Ljudet skickas till den artificiella intelligensen som efter mindre än en minut har ett svar på ditt test.

Fördelar med coronatest via app

Om appen verkligen är så effektiv som forskarna från institutionen för datavetenskap vid universitetet i Maastricht hävdar, är det i första hand tänkt att den ska användas i utvecklingsländer.

”Dessa tester kan levereras kostnadsfritt och är enkla att tolka. Dessutom möjliggörs virtuella tester på distans och de har en hanteringstid på mindre än en minut”, förklarade Wafaa Aljbawi vid en presentation på måndagsmorgonen.

Hon lyfter också fram möjligheten att använda den här typen av tester till exempel vid entréerna till stora evenemang, där man på kort tid kan screena många människor.

> Få koll på aktuella coronaregler i Europa med denna app

När kan jag hämta appen?

Precis som med all forskning måste den här appen först genomgå referentgranskning, där forskare från andra universitet får möjlighet att kontrollera resultaten.

Därför ska vi tyvärr inte förvänta oss att vi kan undvika bomullspinnar den här säsongen – men kanske till vintern 2023/24.

Det finns också planer på att använda appen för att diagnostisera andra sjukdomar som påverkar andningssystemet. Exempelvis verkar det som om appen även kan identifiera försämringar av sjukdomar som exempelvis KOL.

> Läs även: Snart kan du styra Windows med rösten

Kanske är du intresserad av...