Google Keep
Google Keep

Med appen Google Keep kan du enkelt skapa listor och dela dem med andra. 

© Shutterstock

Google Keep: Här är den geniala Google-appen du inte känner till

De flesta känner till Gmail, Google Maps och Google Drive. Men Google skapar också andra appar som lever ett mer okänt liv. Det gör dem dock inte mindre geniala.

11 maj 2021 av Niklas Ernst

Öppna datorn hemma och lägg till gurka, ris, mjölk, tomater och bröd på inköpslistan. Åk till mataffären och ta fram telefonen.

Bocka nu i lugn och ro av alla varor på inköpslistan du har i din telefon.

Ovanstående är en av användningsmöjligheterna med Google Keep, som är Googles anteckningsverktyg.

Det kan bäst beskrivas som en light-version av Google Docs för alla listor och anteckningar som du kanske inte vill spara för evigt, till exempel en inköpslista eller veckans matplaner.

> Läs även: Så enkelt får du tillgång till Googles många verktyg

Dela din Google Keep-lista med familjen

Det geniala med Google Keep är samarbetsfunktionen som gör att flera personer kan redigera samma anteckning.

Alla i hushållet kan exempelvis lägga till varor på inköpslistan som uppdateras i realtid.

Det innebär att din respektive kan skriva i appen att det saknas ost medan du är ute och att den varan dyker upp bland de andra varorna på listan.

Varför ska jag använda Google Keep?

Google Keep har också en mängd andra funktioner. Du kan till exempel göra anteckningar och fästa dem så att de alltid hamnar överst när du öppnar appen.

Det kan vara praktiskt om du har en att göra-lista som du uppdaterar löpande, eller till exempel primärt använder appen för inköp så att de är lättillgängliga.

Det går också att ha olika färger på anteckningarna i Google Keep, så att du lättare kan skilja dem från varandra och göra dina anteckningar mer överskådliga.

> Läs även: Kom igång med Googles gratis kontorspaket | Fördelszonen

Du behöver inte heller bara skriva text i dina anteckningar. Du kan också spela in ljud och infoga bilder som du kan rita själv. Slutligen kan du också skapa punktlistor där du kan bocka av anteckningar som sedan försvinner och lägger sig längst ner i appen – perfekt för till exempel inköpslistor.

Google Keep på mobil och dator
Översikt

Med Google Keep kan du skapa listor och anteckningar både på mobilen och datorn, och du kan komma åt tjänsten från olika enheter och redigera dem. Du kan också dela anteckningar med exempelvis familjen, så att ni alla kan redigera och lägga till saker på inköpslistan. Till vänster ser du hur det ser ut i mobilen – till höger hur samma Google Keep-konto ser ut på en dator.

© PC-tidningen

Hur får jag tillgång till Google Keep?

Google Keep är gratis att använda. Det enda du behöver för att komma igång med Google Keep är ett Google-konto. 

Ett sådant har du redan om du använder Gmail, Android eller andra tjänster från Google.

> Läs även: Så här skapar du ett Google-konto

Om du inte redan har ett Google-konto kan du snabbt och enkelt skapa ett. Förutom att få tillgång till Googles verktyg, inklusive Google Keep, får du också 15 gigabyte gratis lagringsutrymme online för dina filer, som e-post, bilder och dokument.

Här kan du läsa hur du skapar ett Google-konto och vilka möjligheter det ger.

Kan Google Keep användas på mobil och med Windows?

För att använda Google Keep på din dator, gå till den här hemsidan. Du kan också välja att ha tjänsten integrerad i din mailbox eller kalender på datorer.

Det smarta med Google Keep är att de ändringar du gör på din dator eller surfplatta automatiskt överförs till din mobil – och tvärtom.

För att använda Google Keep på din mobil måste du hämta appen i antingen Apples App Store eller Google Play Butik

När appen är installerad är du redo att göra din första anteckning. 

Kanske är du intresserad av...