Skanna negativ med mobilen
Skanna negativ med din mobil:

Tack vare en genial app kan du skanna gamla fotonegativ med mobilen och på så sätt få dem framkallade som digitala foton som kan sparas på datorn.

© Shutterstock

Framkalla gamla foton med mobilen

Mobilen kan användas till mycket mer än att ringa och skriva SMS. Nu kan du använda den för att digitalisera gamla fotonegativ.

9 november 2022 av Martin Lorentsen

Moderna mobiler erbjuder en mängd spännande funktioner. Du kan till exempel spela in videor, ta foton, hitta rätt med mobilens inbyggda GPS och läsa TV-tidningen på den lilla skärmen.

Nu kan du även framkalla foton med den. Tack vare en app är det nämligen möjligt att skanna gamla fotonegativ från en filmrulle och göra dem till skarpa och snygga digitala bilder.

Appen, som finns för både Android och iPhone, är dessutom helt gratis och låter dig skanna så många foton du vill.

LÄS ÄVEN: Gör ett coronatest med mobilen

Så skannar du fotonegativ med mobilen

Med appen KODAK Mobile Film Scanner kan du snabbt och enkelt få ny glädje av gamla fotonegativ från filmrullarna före digitalkamerans tid. I stället för att negativen bara ligger och samlar damm på vinden kan du nämligen skanna dem med mobilen.

När du har skannat ett negativ med mobilen digitaliseras det. Därefter går det att redigera fotot ytterligare i mobilen eller datorn, så att det blir ett snyggt resultat.

Allt du behöver göra är att öppna appen och rikta mobilen mot ett negativ. 

Efter en knapptryckning digitaliseras negativet helt automatiskt. 

LÄS ÄVEN: Använd mobilen som vattenpass

Hämta guiden för att skanna fotonegativ i Fördelszonen

Själva appen KODAK Mobile Film Scanner är enkel att använda, men det kan vara något av en utmaning att hitta rätt förhållanden för att skanna på bästa möjliga sätt.

Eftersom det handlar om en gratis app och inte en professionell skanner är det nämligen upp till dig att skapa optimala förutsättningar för att skanna dina fotonegativ. 

Det och mycket mer kan du läsa om i en utförlig guide till appen i PC-tidningen nummer 19/2022.

> I Fördelszonen hittar du även en PDF-version av guiden

Kanske är du intresserad av...