Ikea bygger ut systemet Trådfri som konkurrerar med Philips Hue

Ikea bygger ut systemet Trådfri som konkurrerar med Philips Hue

© Ikea

Ikea utmanar Hue-lamporna från Philips på allvar

Ikea bygger ut sitt smarta hem när de uppdaterar det smarta belysningssystemet Trådfri.

10 april 2017

Ikea uppgraderar sitt system för smart belysning, Trådfri, men en gateway, rörelsesensorer och dimmer. Gatewayen används för att ansluta systemet till ett befintligt trådlöst nätverk, så att belysningen kan styras med en app i mobilen. Tidigare gick det bara att styra lamporna via den tillhörande fjärrkontrollen.

I serien Trådfri ingår det glödlampor, styrdon och ljuspaneler, som är tavelformade led-belysningar. Trådfri lanserades i Sverige i november och tre länder till, men nu är det dags för lansering i EU och Nordamerika.

Trådfri baseras på den trådlösa standarden ZigBee Light Link, som även används av Philips i deras smartlampor Hue.

Styrs från mobilen

Kärnan i systemet är den så kallade gatewayen som är länken mellan Trådfri och routern. Gatewayen skapar ett eget litet nätverk som kopplar samma alla delar i systemet.

Via Ikeas app Trådfri går det att från Android- och iOS-enheter att styra lamporna. Det finns även en fysisk fjärrkontroll för att exempelvis dämpa ljuset.

Ikea säjer ett startpaket med två lampor, som passar i vanliga armaturer, en gateway och en fjärrkontroll för 749 kronor. Motsvarande startpaket för Hue går på det dubbla.

Läs mer om Trådfri.

Kanske är du intresserad av...