U-Scan placeras i toaletten och analyserar din urin. Resultaten kan du se direkt i Withings app.
Urinsensor:

U-Scan placeras i toaletten och analyserar din urin. Resultaten kan du se direkt i Withings app på mobilen.

© Withings

Få tydlig information om din hälsa med smart digital urinsensor

U-Scan är en ny produkt som företaget Withings presenterat på IT-mässan CES i Las Vegas. Den finurliga enheten placeras i toaletten och analyserar sedan urinen med mer än 100 biomarkörer.

På senare år har det nästan blivit en sport att försöka mäta allt som har med hälsa att göra: Du kan köpa smarta vågar som mäter vikt, men även sådant som BMI, blodtrycksmätare, sömnmätare, aktivitetsmätare och mycket annat, där all information kan skickas vidare till en app i mobilen.

Därför var det bara en tidsfråga innan det blev möjligt att analysera urinen utan att först skicka den till ett laboratorium.

Den möjligheten är snart verklighet. 

Det franska företaget Withings, som en kort period ägdes av den en gång så mäktiga mobiltillverkaren Nokia, har på årets upplaga av CES-mässan i Las Vegas lanserat produkten U-Scan. Det är en pryl som monteras i toaletten, så att du kan läsa av hälsoinformation direkt på mobilen. 

> Läs fler artiklar om smarta hem-produkter och -tekniker

U-scan-enheten passar i en vanlig toalett.
U-Scan:

U-Scan monteras direkt i toaletten, där den kan analysera din urin och skicka detaljerna direkt till appen på mobilen. 

© Withings

Ger dig över 100 olika testresultat

U-scan består av en enhet som monteras i toaletten samt en app. Dessutom behöver den utrustas med en liten modul som håller ett öga på olika parametrar av urinen. 

Det finns flera olika typer av moduler, men de flesta vill nog hålla ett öga på hälsan genom att använda modulen U-Scan Nutri Balance.

Med den övervakas fler än 100 biomarkörer för bland annat pH-värden, proteininnehåll, ketoner (en avfallsprodukt) och C-vitaminnivåer. Resultaten kan bland annat avslöja kroppens vätskenivå och njurarnas funktion.

Baserat på resultaten kommer du också löpande att få kostråd av appen, och påminnas om att till exempel dricka mer vätska eller äta frukt.

Det finns också en annan modul med namnet U-Scan Cycle Sync som riktar sig till kvinnor och som kan hålla ett öga på kvinnors menstruationscykel, och därmed också avslöja när de har ägglossning. Den lösningen är förstås mest relevant om det finns yngre kvinnor i hushållet.

> Läs även: Här är allt du behöver veta om smarta klockor

Håller ström i tre månader

Både modulen som analyserar urinen och själva batteriet håller i tre månader.

Sedan behöver du rengöra U-Scan samt öppna enheten och ladda batteriet via USB. Det är också här du byter ut själva mätmodulen mot en ny.

Vi känner ännu inte till priset på de nya modulerna som löpande behöver bytas ut.

> Läs även: Nu blir IKEA:s smart hem-produkter lättare att använda

U-Scans batteri håller i tre månader
Laddning:

U-Scans batteri håller i tre månader innan du behöver öppna enheten och ladda batteriet med en USB-kabel. Samtidigt behöver du byta själva analysmodulen, som du kan se i mitten av bilden.

© Withings

Upptäcker själv vem som kissar

När man bor flera tillsammans under samma tak är det naturligtvis lite stökigt om flera personer får sina mätresultat hopblandade i Withings-appen. Som tur är har företaget tänkt på det.

U-Scan kan nämligen identifiera vem som kissar med en funktion som kallas ”stream signatures” – alltså urinflödessignaturer. 

Genom att analysera hur du kissar med en lågenergi-radarsensor kan apparaten känna igen om det till exempel är du eller din fru som använder toaletten, och därefter sortera resultaten på rätt person.

> Läs även: Matter-tekniken får alla dina smarta enheter att prata med varandra

Rengörs kontinuerligt när du spolar

Withings säger också att U-Scan inte behöver rengöras mer än när du ändå ska ladda batteriet var tredje månad.

Enheten är utformad för att sitta fast i toaletten och rengörs därför, precis som emaljen i toaletten, av det rinnande vattnet när du spolar.

U-Scan kommer ut på den europeiska marknaden under andra kvartalet i år. 

Vi känner ännu inte till det europeiska priset, men på den amerikanska marknaden blir priset 500 dollar – alltså cirka 6 500 kronor. Sedan tillkommer den löpande kostnaden för de utbytbara modulerna. 

Företaget har även utvecklat en utbytbar modul för sjukhus och läkare, så kanske blir det någon gång möjligt att låna hem en U-Scan istället för att lämna ett urinprov i en mugg på vårdcentralen eller sjukhuset.

Du kan se U-Scan i praktiken i videon nedan:

Kanske är du intresserad av...