LG OLED TV R9 i vardagsrummet

Flera av teknikjättarna släpper skärmar med superupplösning under 2020. Här är LG:s OLED TV R9, som kan rullas ihop.

© LG

Makalösa skärmar till tv och dator

Är du på jakt efter en ny smart-tv, bildskärm eller en bärbar pc? Då har du något att se fram emot under 2020! Tillverkarna försöker överträffa varandra med skärmar vi inte sett maken till tidigare.

Teknikföretagen har i dessa dagar fullt upp med att presentera de mest uppseendeväckande nyheterna som de hoppas ska bli årets stora snackisar.

Ett par av de största slagfälten är dator- och tv-marknaderna, där det kommer en rad spännande nyheter nu.

På CES, världens största elektronikmässa som precis har avslutats i Las Vegas, får vi smakprov på vad som kan dyka upp i butikerna under året.

Bärbara datorer, smart-tv och bildskärmar är några produktgrupper som går ett spännande år till mötes. Vi snackar högre upplösning, vikbara skärmar och en tv som rullas ihop.

8K-upplösning ersätter 4K under 2020

Samsungs nya tv Q950TS med 8K.

Från Samsung kommer smart-tv:n Q950TS, som kan skala upp video till 8K-upplösning.

Nu när 4K har blivit ganska vanligt i både tv-apparater och bildskärmar, kommer nästa teknik. Elektroniktillverkarna vill gärna att vi fortsätter handla och därför satsar de på upplösningen 8K.

Sony, LG, Samsung med flera visade den nya 8K-tekniken på CES. Ett exempel på en 8K-tv är Samsung Q950TS, som är en tunn platt-tv med en bildyta som når ända ut till hörnen utan svarta kanter.

Samsung Q950TS har dessutom inbyggd elektronik för att skala upp HD- och 4K-material till 8K. Tanken är att marksänd tv och gamla dvd-filmer ska kunna avnjutas i den superhöga upplösningen.

Vad Samsung Q950TS kommer att kosta vet vi inte, men det blir vi varse när den dyker upp i butikerna senare i år.

> Mer att läsa: Vad betyder Ultra HD, 4K och 8K?

Bärbar pc med vikbar skärm

Vikbara skärmar år något som inte bara hör hemma bland morgondagens mobiltelefoner. Nu har Lenovo även gjort en bärbar pc med en vikbar skärm – ThinkPad X1 Fold.

ThinkPad X1 Fold kan användas på flera sätt: Som en traditionell bärbar med en skärm och det kompakta tangentbord som följer med, eller helt utvikt som en enda stor skärm.

Lenovo ThinkPad X1 Fold är en vikbar dator.

Lenovos nya ThinkPad X1 Fold är en vikbar dator med en enda stor skärm och ett externt tangentbord.

Ställs ThinkPad X1 Fold upp som en traditionell bärbar pc kan tangentbordet klickas ovanpå den under skärmen. Det går även att öppna ett virtuellt tangentbord på skärmens nedre del.

Tangentbordet ansluts via Bluetooth och det kan även användas helt separerat från dator, som om den ställs i horisontalt läge får en ovanligt stor skärm för att vara i en bärbar. Datorn står då upp tack vare det på baksidan utfällbara stödet.

Det följer också med en pekpenna som drar nytta av att den stora skärmen är tryckkänslig.

När ThinkPad X1 Fold släpps senare i år är riktpriser 2500 dollar, vilket ger ett förmodat svenskt pris på knappa 35 000 kronor.

LG rullar ihop tv:n

LGs OLED TV R9 i olika hoprullade lägen

När LG:s nya tv OLED TV R9 inte används kan den rullas ihop i en låda, som även innehåller tv:ns högtalare.

LG OLED TV R9 är en 65-tums-tv som kan rullas ihop i en avlång låda som innehåller högtalare och all elektronik.

LG har jobbat med böjbara skärmar under många år och OLED TV R9 visades upp redan förra året, men det är först nu som produkten är redo att börja säljas.

Enligt LG släpps tv:n under andra halvåret i år och den kommer att kosta runt
60 000 dollar i USA. Med dyster valutakurs och svensk moms innebär det en prislapp på 750 000 kronor. Men då ingår såväl 4K-upplösning som Dolby Atmos Surround…

Kanske är du intresserad av...