Darknet är internets mörka baksida.
Darknet

Tysk polis har stängt den illegala marknadsplatsen Darkmarket.

Illegal mörkmarknad stängd

Tysk polis har gripit en person som anses ligga bakom den stora marknadsplatsen Darkmarket. Det rör sig om sajt i den skymda delen av internet som kallas för Darknet, där alla former av illegala produkter säljs helt anonymt.

15 januari 2021 av Steffen Nielsen

Darknet är en skum del av internet som är oåtkomlig med vanliga webbläsare. Allt är krypterat och anonymiserat för att ingenting ska kunna spåras.

På Darknet försiggår allt möjligt, men framfört allt är det här som världens avskum säljer och köper varor och tjänster som i alla andra sammanhang skulle ge dem fängelse.

Darkmarket är en handelsplats på Darknet där det säljs och köps allt från narkotika och stulna kreditkort till förfalskade produkter och datorvirus.

Darkmarket dök upp 2019 och blev snabbt en av de populäraste sajterna för skumma affärer. Sajten tog sitt namn från en amerikansk motsvarighet som florerade mellan åren 2008 och 2010.

Nu har tyska myndigheter stängt Darkmarket efter att ha gripit en person som misstänks ligga bakom sajten. Bakom anhållan ligger ett längre internationellt samarbete.

Detta är Darknet

Darknet, där Darkmarket höll till, är en för allmänheten dold del av internet som sägs vara många gånger större än det internet som går att se via vanliga webbläsare.

Information på Darknet dyker inte upp i sökningar via Google utan det krävs speciella program för att komma åt information där.

För att besöka sajter på Darknet används webbläsaren Tor, vars främsta tillgång för kriminella är att den ger hundraprocentig anonymitet. I alla fall i teorin.

Polisens tillslag nu tillsammans med liknande händelser tidigare sår emellertid tvivel om hur anonymt det går att vara via Tor. Myndigheter har stängt och beslagtagit 20 servrar i Ukraina och Moldavien och varnar nu alla som har använt servrarna för att de snart kommer mötas av obehagliga överraskningar.

> Mer att läsa: Kryptering

2 400 säljare på Darkmarket

Darkmarket är bara en handelsplats av många på Darknet, men den var enligt myndigheterna klart störst.

Av en halv miljon användare var 2400 säljare av allt från droger till stulna kreditkort. På sajten har det enligt polisen omsatts kryptovaluta till ett värde av motsvarande 140 miljoner euro, eller 1,4 miljarder kronor.

> Skydda dig mot digitala hot från internet med PC-tidningens Säkerhetspaket.

Kanske är du intresserad av...