Google Maps väntetid

I Google Maps kan du se hur lång väntetid det är på en restaurang eller ett museum.

© Google

Tips: Se väntetiden innan du bestämmer restaurang

Vet du att du kan se ungefärliga väntetider på restauranger och butiker i Google Maps? Vi visar hur du gör.

16 augusti 2018 av Niklas Ernst

Skulle det inte vara praktiskt att veta hur lång kö det är på ett café eller en restaurang redan innan du går dit? Eller veta när det brukar vara som mest folk i en butik så att du kan gå dit när det är lugnare?

Du behöver varken kristallkula avancerade algoritmer för att få svar på de frågorna, allt som behövs är att du använder en smart funktion i Google Maps antingen på smartmobilen, pekdatorn eller datorn.

Så hittar du populära tidpunkter i Google Maps

Om du sitter vid datorn ska du gå till Google Maps (via den här länken) och söka på den plats som du vill ha information om. Det kan vara ett museum, en restaurang, en träningslokal, en affär och så vidare.

När du har klickat på platsen tittar du i menyn till vänster och bläddrar neråt.

Här finns översikten under Populära tider. Precis till höger går det att välja en annan veckodag så att du både vet vilka tider och vilka dagar det kan vara mycket folk.

Många platser har dessutom en röd Live-ikon. Den visar hur många personer som är på platsen just nu, och om det är långa väntetider eller ej – i realtid.

Så hittar du populära tidpunkter på mobilen och pekdatorn

På telefonen och pekdatorn behöver du använda appen Google Maps och söka på den plats som du vill ha information om. 

Klicka på namnet längst ner på skärmen. Nu går det att bläddra neråt tills du ser Populära tider.

Under grafen visas dessutom hur lång tid människor brukar befinna sig på platsen, och hur långe du till exempel kan behöva vänta för att få ett bord på en restaurang.

På de flesta mobiltelefoner och pekdatorer kan du dessutom få informationen genom att söka på platsen i webbläsaren och gå in på företagets Google Business-sida (om företaget har en sådan).

Så fungerar det

Det kan framstå som magi att Google kan veta hur lång kö det är på det lokala bageriet, men förklaringen är ganska enkel.

Google använder anonymiserad information från iPhone och Android-telefoner som har platshistoriken aktiverad.

Baserat på hur många telefoner - eller människor - som befinner sig på en plats, räknar Google ut en ungefärlig väntetid. 

Platshistorik är den funktion som gör att Google vet var du befinner dig, och baserat på detta kan ge dig trafikinformation när du pendlar.

> Läs också: Här är den säkraste webbläsaren för mobiler och pekdatorer

Kanske är du intresserad av...