Firefox Focus - internet säkerhet webbläsare

Firefox Focus strävar efter att göra din mobila vardag så säker som möjligt.

© Faizal Ramli / Shutterstock.com

Firefox Focus - den säkra mobila webbläsaren

Vill du vara säker på att kunna mobilsurfa utan att behöva vara orolig över att olika webbkakor snappar upp din surfhistorik? Då kan webbläsaren Firefox Focus vara något för dig.

14 augusti 2018 av Martin Haverholm

På datorn känner de flesta till att webbläsaren Mozilla Firefox är ett bra alternativ till Google Chrome och Microsoft Edge. 

Nu har det kommit en ny liten webbläsare som både är extremt säker och finns till Android, iOS-telefoner och pekdatorer - nämligen Firefox Focus.

De flesta webbläsare erbjuder funktioner som gör surfandet privat så att du kan surfa på internet utan att webbläsaren registrerar var du har varit, men Firefox Focus är ett snäpp effektivare: 

  1. Den blockerar automatiskt webbkakor och raderas surfhistoriken varje gång webbläsaren stängs.
  2. Blockerar automatiskt reklam med inbyggda spårningsfunktioner som samlar in information.
  3. Med ett enda tryck kan du få Firefox Focus att radera alla dina webbkakor och din surfhistorik.

Samtidig ska Firefox Focus vara snabbare än många andra mobila webbläsare, eftersom den exempelvis blockerar annonser och skripts redan när den läser in sidor. 

Slet internethistorik i Firefox Focus, når du vil

Mozilla Firefox Focus till Android och iOS

Firefox Focus gör det enkelt att radera din internethistorik, så att ingen kan se vilka sidor du har besökt på internet.

© Firefox Focus

Trots att Firefox Focus automatisk raderar din surfhistorik när webbläsarens stängs, kan det uppstå situationer när du kan vilja radera historiken men ändå fortsätta att surfa.

Det enda du behöver göra då är att trycka på ikonen med en soptunna i nedre högra hörnet, då får du en helt ren och fräsch webbläsare att fortsätta surfa med.

Bestäm själv hur du vill spåras

Mozilla Firefox Focus

Det är enkelt att ändra inställningarna i Firefox Focus, till exempel vilka typer av innehåll som du vill blockera.

© Firefox Focus

Som standard blockerar Firefox Focus de flesta typer av spårning, men har låtit en den vara kvar eftersom du annars kan stoppas från att besöka vissa webbplatser. 

Om du vill blockera även dessa kan du ändra inställningarna för detta på egen hand.

I Inställningar går det dessutom att aktivera och stänga av andra saker, som vilka webbkakor som ska blockeras - ska det bara vara webbkakor från tredje part eller ska alla blockeras?

Firefox Focus påminner dig om att radera

Om du har hoppat ur Firefox Focus utan att stänga programmet kommer internethistoriken fortfarande att finnas kvar, men tillverkaren har tänkt även på detta:

Om webbläsaren upptäcker att det finns historik som inte är raderad, får du veta det via en notifikation på telefonen.

Om du vill radera historiken behöver du bara trycka en gång på meddelandet. 

Med Firefox Focus kan du med andra ord försäkra dig om att varken företag, bedragare eller familjen kan se vilka webbplatser du har besökt med din mobiltelefon.

Skriv effektivt på mobilen och pekdatorn

Med ett trådlöst tangentbord blir det en helt ny upplevelse att skriva långa texter på mobilen och på pekdatorn. 

Tangentbordet ansluts via Bluetooth, sedan blir det nästan likadant att skriva på smartmobilen och pekdatorn som på den vanliga datorn eftersom du slipper använda skärmtangentbordet och trycka på skärmen. 

> Just nu kan du få ett trådlöst tangentbord tillsammans med två nummer av PC-tidningen för bara 59:50 kronor plus porto och expeditionsavgifter. Beställ redan nu via den här länken.

I videon här under kan du se hur tangentbordet ansluts och används.

Kanske är du intresserad av...