Med RSS får du en lista med nyheter från hemsidor du följer, och därmed full kontroll över vad du vill läsa.
RSS-feeds:

Med RSS får du en lista med nyheter från hemsidor du följer, och därmed full kontroll över vad du vill läsa. 

Prenumerera på dina favoritsidor i Chrome

Snart får Google Chrome en ny funktion som gör det enkelt att få nyheter från dina favorithemsidor – utan att du behöver besöka sidorna.

Du har garanterat några hemsidor som du besöker regelbundet för att se om det har hänt något sedan sist.

Snart behöver du inte besöka sidorna – du kan få ett meddelande direkt i webbläsaren när det finns nytt innehåll på dina favorithemsidor.

Med den nya funktionen i Google Chrome samlar du med hjälp av RSS dina favoritsidor på ett ställe, så att du slipper besöka tio olika sidor.

I stället får du en praktisk och samlad överblick för de sidor du har valt.

Läs även: Så använder du tillägg i Chrome

Vad är RSS?

RSS är en praktisk teknik som gör det möjligt att prenumerera på nyheter från olika webbplatser, som sedan dyker upp på en särskild meny. Där har du möjlighet att läsa en översikt och klicka dig till hemsidan för att läsa vidare.

Det innebär till exempel att du kan få en snabb överblick över de senaste nyheterna om du prenumererar på olika nyhetssidor. Därmed slipper du besöka varje hemsida för att se om det har hänt något.

Om en nyhet fångar ditt intresse kan du klicka på länken i RSS-flödet och läsa hela artikeln på den aktuella webbplatsen.

RSS står för ”Really Simple Syndication” och kan enklast beskrivas som ett digitalt bokmärke. En hemsida levererar ett RSS-flöde som du kan läsa med en RSS-läsare, och det är en sådan läsare som du nu får direkt i Chrome. 

Som att ha en egen nyhetstjänst

I princip fungerar RSS lite som nyhetsflödet i Facebook eller nyhetstjänster som Samsungs Upday eller startsidan i Edge eller Chrome. 

Den stora skillnaden är att det är du som bestämmer vad du vill se i ditt flöde – inte algoritmer från sociala nätverk eller smala ekonomiska intressen. 

Dina utvalda nyheter baseras alltså enbart på vilka sidor du följer – och inte på vilka typer av historier du tidigare har klickat på i Google, på Facebook eller andra platser. 

Det finns faktiskt redan en sådan tjänst i Windows. Den beskriver vi i artikeln: ”Se alla dina nyheter direkt från skrivbordet i Windows

Funktionen är på väg till Chrome

Förra året uppdaterade Google Chrome-webbläsaren på Android-mobiler med en RSS-läsare, som dock måste aktiveras i de experimentella inställningarna.

Det gör du genom att skriva chrome://flags i adressraden och trycka på Retur. 

Nu är nästa stora uppdatering till Chrome för datorer klar för testning hos utvecklarna, och här har entusiaster upptäckt att RSS-läsaren har inkluderats även i datorversionen av webbläsaren.

Rent konkret har RSS-funktionen upptäckts i programkoden för ChromeOS 106.

De funktioner som upptäcks i Chromes utvecklingsversioner dyker oftast också upp i den färdiga uppdateringen till Chrome, så vi kan räkna med att få en RSS-läsare i en kommande uppdatering till Google Chrome.

Du kan följa de senaste nyheterna från PC-tidningen

Här på PC-tidningen har vi också ett RSS-flöde som du kan använda med den nya funktionen i Chrome.

Skriv in eller kopiera följande adress i RSS-läsaren:

https://komputer.dk/feed

Sedan får du ett meddelande i webbläsaren när det finns nya artiklar tillgängliga på vår hemsida.

Den fungerar även med alla andra RSS-läsare på mobilen och på datorn.

> Läs även: Så slipper du irriterande aviseringar i mobilen

Du kan också följa nyheterna på PC-tidningen genom att skriva in https://pctidningen.se/feed när du ska lägga till ett nytt RSS-flöde.
PC-tidningen:

Du kan också följa nyheterna på PC-tidningen genom att skriva in https://pctidningen.se/feed när du ska lägga till ett nytt RSS-flöde.

Kanske är du intresserad av...