Så här förbereder du bilder och videor till hemsidan
Bilder och video:

När du ska lägga upp bilder och video på din hemsida, tänk på hur mycket utrymme de tar. Om filerna är för stora riskerar du att hemsidan blir för tung och långsam. 

Förbered bilder till hemsidan

Om du har många bilder eller videor på din hemsida kan den bli oproportionerligt tung och därmed långsam. Så undviker du problemet.

6 april 2022 av Niklas Ernst

Något av det smartaste med att ha en egen hemsida är att du fritt kan lägga upp bilder, videor, gallerier och andra filer som andra kan se.

LÄS ÄVEN: Rädda dina gamla bilder på rekordtid med genial app

Det kan till exempel vara så att du vill dela ett bildgalleri med din lokala förening, eller kanske visa upp de bästa bilderna från semestern eller ditt bröllop.

Innan du lägger upp bilder eller videor är det dock en god idé att fundera på om du först bör redigera och justera dem en aning.

En bild tagen med en kamera kan nämligen ta ganska stor plats, och om du har många bilder samlade på ett ställe på hemsidan kan den snabbt bli tung att besöka.

LÄS ÄVEN: Redigera bilder i Photoshop helt gratis

Därför kan du med fördel komprimera dina bilder så att de tar upp betydligt mindre plats, men ändå håller så hög kvalitet att familj och vänner kan njuta av dem.

Så komprimerar du dina bilder

Om du till exempel har ett album med 50 bilder och bilderna är tagna med en DSLR-kamera kan innehållet på sidan snabbt fylla 200 megabyte.

LÄS ÄVEN: Genial webbtjänst gör bilder skarpa

Det är inte särskilt lämpligt när besökarna besöker hemsidan, särskilt inte om de sitter på en långsam eller halvkass internetanslutning.

Lyckligtvis är det enkelt att lösa problemet. Med det utmärkta programmet RIOT, som du hittar i Fördelszonen, kan du snabbt komprimera en bild och få den att ta mycket mindre plats.

Du kan till och med göra det med flera bilder samtidigt, så att du inte behöver ändra bilderna en och en. 

Få videon att ta mindre plats

Bilder är en sak, video en helt annan. Videofiler kan nämligen bli ganska stora, i synnerhet om de är mer än ett par sekunder långa.

Det kan alltså ha stor effekt om hemsidan har många videor. Dessutom tar de lång tid att ladda upp.

Som tur är kan du smidigt få dem mindre och göra livet enklare för alla tack vare ett nytt, smart onlineverktyg. I den här artikeln får du lära dig hur du använder verktyget. 

Om du nu har några bilder som är lite suddiga eller ur fokus, kan du i den här artikeln läsa om hur du kan göra dina bilder helt skarpa.

Gör en egen hemsida

Om du redan har en egen hemsida eller vill komma igång med att skapa din första, kan du få hjälp i vår nya artikelserie som handlar om att skapa en hemsida med Googles hemsidesverktyg, Google Sites. 

Då kan du snabbt skapa din egen hemsida. 

Du kan läsa det senaste avsnittet i PC-tidningen nummer 7/2022, men du kan också läsa alla avsnitt i Fördelszonen.

Kanske är du intresserad av...