Edge kan inte avinstalleras från Windows

Edge har kommit för att stanna. Det tänker Microsoft se till.

Microsoft: Du kan inte radera Edge

Den nya Edge-webbläsaren har många bra egenskaper. Kanske så bra att det har stigit Microsoft åt huvudet. Nu ska nämligen Edge bli en permanent del av Windows.

I april 2019 lanserade Microsoft nya Edge, en webbläsare som baserar sig på Chromium och därför påminner en hel del om Google Chrome.

Sedan lanseringen har Edge gått från framgång till framgång, och har fått mycket beröm bland annat för sina utmärkta säkerhetsfunktioner.

Nyligen passerade webbläsaren konkurrenten Firefox och är därmed marknadens näst populäraste webbläsare. Chrome ligger fortfarande på en ohotad första plats.

Edge har kommit för att stanna

Att ligga på andra plats är dock tydligen inte tillräckligt för Microsoft, i en kommande uppdatering tänker de nämligen trycka ut Edge till alla Windows-användare.

Det låter kanske som gammal skåpmat eftersom Edge redan är en del av Windows, det nya är att gamla Edge kommer att avinstalleras i samband med uppdateringen vare sig användaren vill det eller inte.

Om du inte uppdaterar Windows för att du insisterar på att använda gamla Edge kommer du att få problem, om inte förr så i mars 2021 när det inte längre kommer att släppas fler säkerhetsuppdateringar till gamla Edge.

Du kan använda Edge för att hämta Chrome

Samtidigt blir det inte längre möjligt att avinstallera Edge. Microsoft förklarar att Edge är en nödvändig del av Windows, eftersom det annars skulle vara omöjligt att hämta andra webbläsare. Om en användare av någon anledning skulle avinstallera Edge utan att först installera en annan webbläsare skulle personen inte kunna komma ut på internet för att hämta en annan webbläsare.

Det bästa du kan göra om du inte vill använda Edge är att dölja programmets ikon genom att högerklicka på den på Aktivitetsfältet och välja Ta bort från aktivitetsfältet.

Microsoft har ännu inte satt något datum för när ändringarna kommer att genomföras.

> Har du inte fått nya Edge? Vi visar hur du skaffar den.

Internet Explorer försvinner 2021

Det har också kommit nyheter som den ännu äldre webbläsaren Internet Explorer. 

Microsoft har nämligen offentliggjort datumet då Internet Explorer begravs - 17 augusti 2021. 

Efter det datumet kommer det bland annat inte längre att vara möjligt att använda Internet Explorer för att utnyttja Microsofts tjänster på internet.

Kanske är du intresserad av...