Irriterande aviseringar
Irriterande aviseringar

Det brukar inte ta lång tid innan man tröttnar på alla irriterande aviseringar.

© Shutterstock

Slipp irriterande aviseringar i Edge

Om du använder Microsoft Edge som webbläsare kan det här vara en god nyhet. Microsoft blockerar automatiskt aviseringar på webbplatser.

Du känner säkert till fenomenet: du besöker att hemsida och det dyker upp en liten ruta som frågar om du vill blockera eller tillåta att ta emot aviseringar från webbplatsen.

Tacka ja, och du riskerar att bli bombarderad med aviseringar från webbplatsen även när du inte surfar utan kanske gör något helt annat på datorn. Det tar inte lång tid innan det blir irriterande.

Microsoft är medvetna om problemet och har lagt till en funktion i Edge som effektivt minskar irritationen över dessa störande aviseringar. Webbläsaren blockerar automatiskt förfrågningar om att skicka aviseringar. Det skriver Microsoft i ett blogginlägg.

LÄS OCKSÅ: Så tar du bort aviseringar i Google Chrome

Edge blockerar aviseringar automatiskt

Microsoft Edge får automatiskt den inbyggda funktionen "tysta meddelandeförfrågningar", vilken blockerar alla frågor från hemsidor om att få skicka aviseringar. Därför ska du inte gå in i webbläsarens inställningar och ändra något om du vill slippa förfrågningarna.

I stället för rutorna som dyker upp visas en liten ikon i adressfältet när Edge har blockerat en förfrågan, som du kan se på bilden här under.

Blockerad förfrågan
Blockerad förfrågan

När Edge blockerar en förfrågan om aviseringar, visas en liten klocka till höger i adressfältet.

© PC-tidningen
Blockerad förfrågan
Blockerad förfrågan

Om du klickar på klockan kan du välja att tillåta aviseringar från webbplatsen.

© PC-tidningen

Du behöver alltså inte lyfta ett finger för att förfrågningarna ska blockeras.

En del aviseringar kan dock vara användbara, så om du vill tillåta dem på något specifik webbplats kan du göra det genom att klicka på klockan.

LÄS OCKSÅ: Slipp aviseringen i Windows 10

Så stänger du av funktionen

Om du vill gå tillbaka till att låta webbplatser fråga om du vill ta emot aviseringar, måste du stänga v den nya funktionen på egen hand. Så här gör du:

  1. Klicka på den tre punkterna i webbläsarens övre högra hörn
  2. Klicka på Inställningar
  3. Klicka på Webbplatsbehörigheter i vänsterkolumnen
  4. Klicka på Aviseringar
  5. Klicka slutligen på Tysta meddelandeförfrågningar för att stänga av funktionen.

Det kan dock vara en god idé att ha funktionen aktiv och på egen hand aktivt välja att ta emot aviseringar från hemsidor som du litar på eftersom aviseringar lätt kan eskalera till en riktig pina, framför allt om du tillåter aviseringar från många hemsidor.

I en del ovanliga fall kan man dessutom råka acceptera aviseringar från förfalskade webbplatser och bli fullkomligt bombarderad med reklam. Det kan du läsa mer om här. 

Kanske är du intresserad av...