Google Chrome-logo med en silhuett av en hand som håller ett hänglås

Med den nya uppdateringen av webbläsaren Chrome utökar Google säkerheten ytterligare.

© Shutterstock

Google Chrome varnar dig om stulna lösenord

Om du använder Googles webbläsare Chrome kan du glädja dig över förbättrad säkerhet i och med den nya uppdateringen som har börjat skickas ut.

18 december 2019

Har ditt lösenord läckt?

Det kan vara svårt att veta med säkerhet, men nu gör Google det mycket enklare. Med en ny uppdatering av webbläsaren Chrome får du automatiskt en varning om lösenord har blivit stulna.

Chromes nya funktion fungerar på så sätt att webbläsaren jämför ditt lösenord mot en databas med hackade användarkonton, och kan därmed tala om för dig om ditt lösenord är osäkert.

All kommunikation mellan Chrome och databasen med lösenord är både anonymiserad och kraftigt krypterad. 

På så sätt får Google aldrig direkt tillgång till din information, men kan trots detta ta reda på om ditt lösenord klassas som osäkert.

> Läs också: Allt om kryptering

Ersätter Google Lösenordskontroll

Google Chrome i Google Play Butik

Uppdateringen till Google Chrome version 79 är snart tillgänglig till både datorer och Android-mobiler.

© Shutterstock

Vi har tidigare skrivit om webbläsartillägget Google Lösenordskontroll som håller koll på om dina lösenord är säkra. Det tillägget fungerar på samma sätt som den nya funktionen i Google Chrome.

Det betyder att om du har installerat den nyaste versionen av Google Chrome, version 79, behöver du inte längre ha tillägget Google Lösenordskontroll installerat.

Kom bara ihåg att du under inställningarna i Google Chrome måste ge webbläsaren tillåtelse att spara och fylla i dina lösenord. 

Sedan kan du tryggt stänga av och plocka bort tillägget Google Lösenordskontroll.

Osäkert? Byt lösenord överallt

Om du får ett meddelande om att ditt lösenord är osäkert, bör du omedelbart byta lösenord på alla platser där du använder det lösenordet.

Du bör välja ett unikt och säkert lösenord. Det kan du få hjälp med av en lösenordsskapare, som automatiskt skapar ett säkert lösenord åt dig. 

I Fördelszonen hittar du också en kraftfull lösenordshanterare som hjälper dig att hålla ordning på alla dina olika lösenord. Programmet Lastpass är dessutom en del av PC-tidningens stora säkerhetspaket. Du hittar Lastpass här.

Du kan naturligtvis även låta Google Chrome skapa ett säkert lösenord - och komma ihåg det åt dig. Du kan läsa mer om det här.

Kanske är du intresserad av...