NFT, non-fungible token, unik digital konst
Non-fungible token?

Spel, konstverk och samlarobjekt säljs i digital form. Det kallas för non-fungible token. Här förklarar vi begreppet.

Vad är non-fungible tokens?

Vad har en trevlig video från 2007 och källkoden till internet gemensamt? Båda två är kopplade till försäljning av unikt digitalt innehåll. Begreppet ”non-fungible tokens” är på frammarsch. Ta reda på hur en YouTube-video kan säljas för miljontals kronor.

28 juni 2021 av Steffen Nielsen

För några dagar sedan meddelade Tim Berners-Lee att han har lagt ut källkoden till internet till försäljning.

Den engelske uppfinnaren skrev 1989 programkoden till det som senare skulle bli internet. Den gången var programmet ”World Wide Web” skrivet på programspråket Objective C.

Koden består av cirka 10 000 rader och filerna som har lagts ut till försäljning är de ursprungliga med tidstämplar från 1989.

Koden till internet är unikt digitalt innehåll

I skrivande stund har någon köpare ännu inte hittats till koden som åtföljs av en personlig hälsning från Tim Berners-Lee.

Du kan följa auktionen hos auktionshuset Sothesbys som pågår fram till 30 juni  2021 kl. 20.00 (CEST) då auktionen avslutas.

Men programkoden lär inte säljas billigt. I alla fall inte om köpare fortfarande låter sig ryckas med av den våg som drabbat internet det senaste året: Unikt digitalt innehåll, möjliggjort av så kallade non-fungible tokens.

Vad är non-fungible tokens?

Köparen av Berners-Lees kod kommer att få ett speciellt bevis på att programkodsfilerna från 1989 är hans och ingen annans. Detta bevis kallas non-fungible token. 

Uttrycket betyder ungefär ”oersättlig pollett”. En person som har en non-fungible token är med andra ord unik ägare av det tillhörande digitala innehållet.

Non-fungible tokens använder sig av så kallade blockkedjor som du kanske har hört talas om i samband med bitcoins. Blockkedjor gör att det digitala innehållet vare sig kan flyttas, kopieras eller på något sätt ändras. 

Det är med andra ord det ultimata beviset på att det digitala innehållet är det äkta originalinnehållet.

> Läs även: Så skyddar du dig och ditt privatliv på internet

Babyvideo såld för 6 miljoner kronor

Berners-Lees försäljning är långt ifrån det enda exemplet på digitalt innehåll som säljs som non-fungible tokens. 

En berömd video från 2007, där en baby tar ett rejält bett av sin storebrors finger, har sålts för över 6 miljoner kronor på en liknande auktion tidigare i år. 

Videon ”Charlie bit my finger” var en av de första filmerna som på allvar blev viral på nätet och familjen har tjänat en förmögenhet i annonsintäkter på den mysiga hemvideon som av en slump tog internet med storm. 

Totalt fick videon mer än 885 miljoner visningar på YouTube innan den såldes. Originalvideon har sedan dess tagits ner från YouTube.

Videon ”Charlie Bit my finger” såldes för 700 000 dollar som non-fungible token
Charlie Bit my finger

Videon ”Charlie Bit my finger” med brittiska bröderna Charlie och Harry tog internet med storm och har gjort familjen till miljonärer.

Absurt dyrt konstverk sålt som non-fungible token

Försäljningsrekordet för unik digital konst är 63 miljoner dollar, motsvarande knappt 542 miljoner kronor. 

Äran tillfaller nedanstående konstverk, ”EVERYDAYS: THE FIRST 5000 DAYS”, av konstnären Beeple och såldes av auktionshuset Christies i mars 2021. 

Konstverket köptes av två män från Singapore som menar att det så småningom kommer att stiga i värde till en miljard dollar! I det här påståendet ryms hela grunden till fenomenet. 

Precis som fysiska föremål har digitalt innehåll ett värde om det finns en köpare.

Digitalt konstverk sålt som non-fungible token
EVERYDAYS: THE FIRST 5000 DAYS

Ett collage av 5 000 foton har sålts för närmare 540 miljoner kronor till två rika knösar från Singapore.

Kanske är du intresserad av...