Här kan du läsa hur du byter router
Router:

Tvekar du inför att byta router för att du är rädd att dina digitala prylar inte hittar anslutningen efteråt? Då får du ett bra tips här.

Så byter du enklast router

Om internet krånglar kan en ny router vara lösningen. Läs hur du enklast byter router, utan att all utrustning tappar anslutningen.

9 juli 2023 av Niklas Ernst

Internet hemma ska bara fungera och inte orsaka för mycket krångel. Stabil och snabb hastighet, bra täckning och minimalt med trassel.

Så är det dock inte alltid. 

Vi har alla råkat ut för att anslutningen till det trådlösa nätverket plötsligt är långsam, inte fungerar eller att det finns platser hemma som helt enkelt inte har täckning.

LÄS ÄVEN: Vad är Wi-Fi?

Orsakerna till ett långsamt eller problematiskt internet kan vara många.

Det kan till exempel vara så att routern står felplacerad, att routerns firmware inte är uppdaterad eller att du använder fel frekvens till utrustningen.

LÄS OCKSÅ: 5 bra tips för en snabbare internetuppkoppling.

Byt till en snabbare router

Problemet kan också vara att du har en gammal router. 

Det kan skapa problem om din router inte stöder de nya och snabba standarderna som Wi-Fi 6, Wi-Fi 6E och den helt nya och blixtsnabba Wi-Fi 7-standarden.

LÄS ÄVEN: Vad är Wi-Fi 7 och hur snabbt är det?

En gammal router kan också bli överbelastad om du har många enheter anslutna till nätverket. Det kan handla om lampor, spelkonsoler, övervakningskameror, termostater och liknande apparater som alla är anslutna till nätet och därmed kräver bandbredd.

Då kan den enda lösningen i vissa fall vara att du byter router. 

Det är vanligtvis en bra lösning om din router är fem år eller äldre.

I PC-tidningen nummer 12/2023 kan du läsa vårt test av fyra snabba routrar som kan ge dig optimalt trådlöst internet i hela huset. Läs hela testet här.

Så byter du router

Det kan vara en avskräckande eskapad att byta router, för hur är det med alla enheter som är anslutna till nätverket och som nu behöver anslutas på nytt – och vilken frekvens ska de anslutas till?

Lyckligtvis behöver det inte vara särskilt krångligt att byta router. 

Allt som krävs är att den nya routern har samma namn och lösenord som den gamla.  

Följer du vår guide nedan bör dina apparater automatiskt ansluta till den nya routern och därmed koppla upp sig mot det nya nätverket.

  1. Börja med att skriva ned namnet och lösenordet till ditt nuvarande nätverk. Om du inte har ändrat detta hittar du vanligtvis både namn och lösenord på din router i form av en liten etikett.
  2. Installera din nya router enligt tillverkarens instruktioner.
  3. När du kommer till punkten där du ska skriva in ett namn och ett lösenord till den nya routern, se till att detta är exakt desamma som på den gamla routern.
  4. Koppla ur din gamla router.
  5. Nu kommer alla dina anslutna apparater automatiskt ansluta till nätet via den nya routern. 

På PC-tidningen testar vi regelbundet routrar i olika prisklasser. Du kan läsa alla våra recensioner av routrar i Testzonen

I PC-tidningen nummer 18/2022 publicerade vi en stor artikel om hur du får det bästa trådlösa internet i hela huset. Du kan läsa hela artikeln här.

I PC-tidningen nummer 12/2023 kan du läsa vårt test av fyra snabba routrar som kan ge dig optimalt trådlöst internet i hela huset. Läs hela testet här.

Kanske är du intresserad av...