Surfa snabbare med 5 tips

5 tips för att snabba upp nätverket hemma.

© Shutterstock

5 tips för att surfa snabbare

Trimma nätverket och routern för en snabbare internetanslutning.

6 juni 2017 av Christian Slot

Går det långsamt att surfa kan vem som helst få gråa hår. Nästan alltid skyller man på internetleverantören, men då enkelt är det inte.

Det finns en hel del som du kan göra själv för att justera och förbättra din internetanslutning.

5 tips till ett snabbare internet

1. Byt ut gamla prylar
Har du en gammal router är det kanske dags att byta ut den mot en modernare. En ny router ska stödja standarden 802.11ac och den bör ha åtminstone ett par fasta anslutningar för gigabit-nätverk. Har du en stor bostad bör routerna ha många och kraftiga antenner för att orka med att ge en tillräckligt stark signal.


2. Placera routern rätt
En router bör stå så centralt som möjligt i bostaden och den ska helst stå ensam utan andra elektroniska apparater i närheten. Tjocka väggar dämpar effektivt vilken signal som helst. Pröva även appen Wifi Analyzer för Android för att mäta signalstyrka runt om i bostaden.


3. Uppdatera fasta program
För att datorn, mobilen och routern ska fungera optimalt är det viktigt att alltid använda de senaste drivrutinerna och att enheternas fasta program (firmware) är uppdaterade. I Windows 10 är det enkelt att uppdatera drivrutiner via Enhetshanteraren. För att uppdatera det fasta programmet i routern måste du gå via de inbyggda inställningssidorna. Läs mer i manualen.


4. Proppar i nätverket
Utan att du vet det kan ett program sluka alla bandbredd. Med programmet Netbalancer är det lätt att kontrollera om något program tar för sig för mycket av den tillgängliga bandbredden.

Netbalancer

5. Förläng det trådlösa nätverket
Kan du inte placera routern centralt där hemma kan nätverket bli betydligt bättre om det förlängs. Ett exempel på en förlängare är Netgears Orbi, som är utformad för att täcka in hela bostaden


Kanske är du intresserad av...