Träklossar med siffror och bokstäver som markerar övergången från Wi-Fi 6 till Wi-Fi 7.
Wi-Fi 7:

TP-Link är först ut med produkter som använder den kommande Wi-Fi 7-standarden.

© Shutterstock

Tjuvstart: Nu kommer de första routrarna med Wi-Fi 7

Redan innan den nya trådlösa standarden Wi-Fi 7 är färdigutvecklad blir det möjligt att köpa de första produkterna som använder standarden.

23 januari 2023 av Morten Skeldal Østergaard

Vi har knappt hunnit vänja oss vid trådlösa nätverk med Wi-Fi 6 och Wi-Fi 6E innan nästa trådlösa nätverksteknik är på gång.

Wi-Fi 7, som den nya standarden heter, är troligen helt färdigutvecklad först 2024, men de första produkterna kommer redan under första kvartalet 2023 – alltså väldigt snart.

> Läs även: Wi-Fi 7: Ny trådlös standard är mer än dubbelt så snabb

TP-Link smygstartar med Wi-Fi 7

Det är nätverkstillverkaren TP-Link som är först ur startblocken och företaget presenterar en hel rad Wi-Fi 7-produkter.

Det finns bland annat ett mesh-paket med namnet Deco BE85, där flera enheter samarbetar för att täcka hemmet med trådlöst nätverk. Det har – utöver triband-nätverk – trådlöst nätverk på 22 gigabit/sekund. Det finns också två 10 gigabitportar för kabelnätverk samt två portar för 5 gigabit.

> Läs även: Vad är ett mesh-nätverk?

Det kommer en serie om tre fristående TP-Link-routrar med trådlösa hastigheter från 9 till 19 gigabit/sekund.

Routern TP-Link Archer BE800
TP-Link Archer BE800:

TP-Links nya router kan överföra data med upp till 19 gigabit per sekund, fördelat på de tre frekvensband som routern använder.

© TP-Link

Utöka nätverkets räckvidd

Om du inte är helt nöjd med räckvidden på din nya Wi-Fi 7-router kan du utöka nätverket med den nya accesspunkten RE550BE.

> Läs även: Så får du bättre anslutning med en accesspunkt

Alla nya produkter från TP-Link använder företagets säkerhetsprogramvara HomeShield 3.0. HomeShield har bland annat reklamblockering och försvar mot angrepp mot nätverket från internet.

Det finns ännu inget exakt datum för när de kommande Wi-Fi 7-produkterna kan köpas.

Du kan se TP-Links presentation (på engelska) av de nya Wi-Fi 7-produkterna i videon nedan.

Vad kan vi förvänta oss av Wi-Fi 7?

Wi-Fi 7 kommer att ge en markant ökning av hastigheten jämfört med Wi-Fi 6 och 6E. I teorin kan Wi-Fi 7 ge en hastighet som är 4,8 gånger bättre än Wi-Fi 6. 

Samtidigt minskar latensen. Det är den tid det tar innan det faktiskt finns en anslutning till nätverket, så att dataöverföringen kan börja.

Du får dock inte full effekt av Wi-Fi 7 förrän både routern och de datorer, mobiler och andra apparater du ansluter till nätverket är kompatibla med den nya standarden. Det räcker alltså inte att uppgradera till en Wi-Fi 7-router om du vill ha ett blixtsnabbt nätverk. 

> Läs mer i vår stora översiktsartikel om Wi-Fi 7

Kanske är du intresserad av...