Wifi breach

Hackarna upptäcker hela tiden nya säkerhetshål – men det är tyvärr inte alltid tillverkarna stänger dem. 

© Shutterstock

Många säkerhetshål i routrar åtgärdas aldrig

Även om säkerhetshål i nätverksroutrar är en veritabel entrébiljett till hackare och kriminella så lämnas de ofta vidöppna, visar en ny rapport.

Det är ganska allvarligt när säkerhetshål upptäcks i routrar. Ett säkerhetshål är nämligen en öppen inbjudan till dem som vill ha tillgång till din dator, dina data och filer.

LÄS ÄVEN: Ryska hackare kan angripa din router

Därför är det också viktigt att hålen stängs så snabbt som möjligt, vilket vanligtvis sker med en program- eller firmwareuppdatering som tillverkarna skickar ut till enhterna.

Men ofta kommer inga uppdateringar alls, visar en ny redovisning som säkerhetsföretaget Kaspersky står bakom.

Var tredje säkerhetshål stängs aldrig

Undersökningen bygger på data från National Vulnerability Database (NVD), som arbetar med att kartlägga så kallade säkerhetsincidenter och sårbarheter.

LÄS ÄVEN: Skydda ditt hem

Totalt har NVD registrerat 506 sårbarheter under 2021 och av dessa betecknas 87 som allvarliga eller kritiska, eftersom de kan ge främlingar tillgång till ditt privata eller ditt företags nätverk.

Av de 87 kritiska sårbarheter som identifierades av National Vulnerability Database 2021 korrigerades endast 43,7 % (39) med en uppdatering.

29,9 % av sårbarheterna åtgärdades dock aldrig av tillverkarna, som inte heller utfärdade varningar om hålen. För 26,4 % av sårbarheterna varnade tillverkarna för sårbarheterna, men skickade inte ut någon korrigering eller uppdatering.

Skydda din router så effektivt som möjligt

Det är alltså viktigt att du skyddar din router på bästa möjliga sätt, då du inte alltid kan räkna med att tillverkarna ser till att säkerhetshål stängs.

LÄS ÄVEN: Kontrollera om UPnP gör din router sårbar

Därför bör du som utgångspunkt ändra lösenord, så att routern inte har samma standardlösenord som den levererades med. Uppdatera sedan den inbyggda programvaran om det finns en uppdatering tillgänglig för routern. På så sätt minskar du risken för säkerhetshål. 

För att ändra lösenordet och uppdatera firmware måste du gå in i routerns inställningar. Detta gör du genom att öppna webbläsaren och ange antingen 192.168.0.1 eller 192.168.1.1 i adressfältet.

LÄS ÄVEN: Därför är ditt nätverk osäkert

Om ingen av dessa IP-adresser fungerar, titta i routerns bruksanvisning eller prova att googla modellnumret på routern för att hitta dess standard-IP-adress.

Därefter måste du logga in på routern och sedan ändra de olika inställningarna.

Kanske är du intresserad av...