Cell phone signal. Aalborg Universitet.

Hur bra mottagning man har i mobilen beror i hög grad på vilken modell man har. Ny undersökning ger överraskande resultat.

Överraskande mobil ger bäst täckning

Vilken mobiltelefon har bäst mottagning? Apple? Samsung? OnePlus? Ingen av dem faktiskt. En svensk outsider slår alla konkurrenter.

23 januari 2019 av Steffen Nielsen

För alla som inte bor i någon av landets storstäder är mobiltelefonens tekniska samtalskvalitet viktig.

Hur bra mottagningen i en mobiltelefon är avgörs i hög grad av dess antenner. Nu visar det sig att det inte nödvändigtvis är de dyraste telefonerna som är bäst.

Universitetet i danska Ålborg har testat 16 mobiltelefoner för att ta reda på vilken av dem som har de bästa antennerna för att ta emot signalerna från teleoperatörernas master.

Doro har bäst antenner för samtal

Undersökningens vinnare är svenska Doro.

Doro tillverkar mobiltelefoner som ofta vänder sig till äldre personer. Telefonerna har stora knappar och tydliga ikoner för att de ska vara lätta att använda även om synförmågan sviktar. Dessutom visar det sig alltså att de är bäst för den som prioriterar att tala i telefonen.

Det är nämligen Doro som har den bästa samtalskvaliteten, medan giganterna Apple, Samsung och Huawei hamnar längre ned på listan.

Mer att läsa: Doro gör smartmobil för seniorer

Läst vårt test av Doros mobiltelefon 8040 i Testzonen.

Samsungs antenner är bäst på data

När det handlar om mobildatamottagning är dock Doros telefoner inte bäst. I stället är det Samsung Galaxy S9+ som hamnar i topp före systertelefonen Galaxy S9.

Av de 16 testade telefonerna kom Sony Xperia XA2 sist.

Undersökningen mätte också datamottagningen när telefonerna hängde fritt, det vill säga när ingen hand håller i dem, något som dämpar antennsignalen.

I det fallet var det olika modeller av iPhone som klarade sig bäst.

Kanske är du intresserad av...