Få bättre WiFi med nya antenner på routern

Få bättre WiFi med nya antenner på routern

Om du har dålig täckning på ditt trådlösa nätverk är det inte säkert att du behöver byta router. I stället kan du investera billiga men mer kraftfulla antenner till routern.

De flesta svenska hem har ett trådlöst nätverk, antingen via bredbandsmodemet från internetleverantören eller en egenköpt router. 

Dessvärre har många problem att få nätverket att täcka hela hemmet, vilket betyder att det ofta finns döda zoner där nätverket inte fungerar.

Billig men effektiv lösning

Innan du investerar i en repeater eller extender, eller börjar dra nätverkssladdar kors och tvärs, finns det en billig och enkel lösning som du kan testa först. 

Det är att byta ut antennerna som sitter på routern till större och mer kraftfulla antenner med bättre signalstyrka. 

Det är enkelt att byta antenner

Det krävs att routern inte har inbyggda antenner utan synliga externa antenner, vilket de flesta har.

Antennerna sitter fastskruvade i routern med kontakter av modellen RP-SMA, som även sitter på de antenner som du kan köpa hos välsorterade elektronikhandlare.

Samma typ av kontakt finns för övrigt på många nätverkskort i stationära datorer,så även här kan få glädje av att byta till mer kraftfulla antenner.

Om du ska byta antenner på routern krävs det att den har RP-SMA-kontakter.

Antennerna på routern ska ha RP-SMA-kontakter för att du ska kunna byta dem.

Mycket starkare antenner

På en typisk router med externa antenner, är antennernas sändningsstyrka omkring 3 dBi för 2,4 GHz och omkring 5 dBi för 5 GHz-nätverk.

De antenner som du kan köpa själv har vanligtvis en sändningsstyrka på 7-10 dBi, och därmed kan du få trådlös täckning där du tidigare inte har haft tillgång till nätverket.

Här hittar du nya och bättre antenner

Det finns många olika antenner med olika specifikationer. Om du primärt använder 2,4 GHz-nätverk kan du exempelvis köpa en rundstrålande antenn som denna hos Kjell & Company för 260 kronor och få en kraftfull signalstyrka på 9 dBi.

Om du även använder 5 GHz-nätverk och har en död punkt hemma kan du satsa på en lyxlösning i form av en stor riktad antenn på 10 dBi som kan hantera både 2,4 och 5 GHz samtidigt. Den kostar 300 kronor hos Kjell & Company.

Fler enkla tips för ett bättre nätverk

Det är många faktorer som kan försämra ett trådlöst nätverk, och många saker som du själv kan göra för att får det att bli bättre.

I det nya numret av PC-tidningen får du tips om hur du kan placera din router så bra som möjligt för att slippa störningar och hur du kan göra nätverket stabilare och säkrare. 

Läs artikeln i PC-tidningen nummer 1/2020 - eller nu direkt i Fördelszonen (kräver inloggning)

Kanske är du intresserad av...