Dovado WiFi XL Mesh Kit

Dovado WiFi XL Mesh består av två satelliter och en huvudenhet. Katten ingår inte.

Första svenska mesh-routern

Nu kommer den första svenskutvecklade mesh-routern. Det är Kistabaserade Dovado som lanserar WiFi XL Mesh Kit, som sägs vara det nyckelfärdiga wifi-systemet för hela hemmet.

18 oktober 2018 av Markus Dahlberg

Den första svenska mesh-routern är på gång. Det är Kistabaserad Dovado som släpper sin nya mesh-router med programvara utvecklad av företaget själva.

WiFi XL Mesh kit är ett startpaket med tre enheter – en huvudenhet och två satelliter. Enheterna är parade direkt från fabriken och Dovado lovar att systemet är extremt enkelt att komma i gång med.

Mesh-nätverk är en ny teknik för att ge mer heltäckande och stabilare trådlösa nätverk. Genom att sprida ut flera enheter i en bostad förbättras nätverkssignalen och därmed blir nätverket snabbare på fler ställen i hemmet än med en enda router.

Det fina är att nätverket kan byggas ut med fler enheter och att de alla använder samma SSID, alltså nätverksnamn.

Mer att läsa: Detta är ett mesh-nätverk

Ovanliga funktioner i Dovado WiFi XL Mesh

Dovados mesh-nätverk skiljer dig från konkurrenternas mesh-system på flera sätt. Ett exempel är den speciella huvudenheten som ansluts till modemet. I de flesta fall byggs ett mesh-nätverk upp av tre identiska enheter, till exempel Google Wi-Fi och Asus Lyra Trio.

En annan skillnad är att satelliterna i Dovados system kan anslutas med ethernetkabel till huvudenheten för ännu stabilare nätverk.

I Dovados nätverk går det även att ansluta ytterligare huvudenheter, som då i praktiken fungerar som switchar, det vill säga ger fler fasta nätverksuttag – till exempel vid tv:n i vardagsrummet.

Dovado WiFi XL Mesh Kit
Dovado WiFi XL Mesh Kit

De två satelliterna placeras på strategiska ställen i hemmet, medan huvudenheten kopplas till modemet.

Dovado WiFi XL Mesh Kit stödjer 802.11ac och huvudenheten innehåller tre fasta nätverksuttag. Det finns även ett fast uttag på var och en av de båda satelliterna.

I huvudenheten finns det en usb-port för exempelvis ett 3G/4G-modem.

Dovado WiFi XL Mesh Kit finns att köpa från och med början av november och kostar runt 2 400 kronor.

Redaktionen rekommenderar: Få ett komplett säkerhetspaket nu

PC-tidningen har samlat 10 kraftfulla program i ett komplett säkerhetspaket. Programmen är noga utvalda och kontrollerade och de finns alltid i de senaste versionerna i Fördelszonen. 

Till varje program finns det även en artikel med instruktioner som hjälper dig att komma i gång med att skydda datorn.

> Just nu får du ett nummer av PC-tidningen samt full tillgång till Fördelszonen för endast 29 kronor.

Kanske är du intresserad av...