En robotbil kör över månens yta
Nätverk på månen:

Nokias 4G-nätverk ska bland annat användas för att styra olika typer av utrustning på månen.

© Nokia

Därför kommer Nokia att installera internet på månen

Nokia samarbetar med NASA för att skapa ett 4G-nätverk på månen redan under 2023. Men varför ska det finnas internet på månen? Det förklarar vi här.

Redan i år kommer Nokia att börja bygga det första 4G-datanätverket på månen. 

Det finska företaget samarbetar med NASA i den amerikanska rymdorganisationens förberedelser för att skicka människor till månen igen. 

Det är över 50 år sedan astronauten Gene Cernan, som den hittills sista människan, stod på månens yta. Flera länder arbetar dock för att det återigen ska gå människor på månen och allt tyder på att USA kommer först.

Planen är att de första fyra astronauterna ska flyga till månens sydpol 2024. Innan dess måste många förberedelser genomföras och en av dem är etableringen av ett trådlöst nätverk på månen. 

Det är här som Nokia kommer in i bilden.

> Läs även: Nu kan du koppla upp dig mot nätet med Starlinks satelliter

I videon nedan kan du se Nokias presentationsvideo av det kommande uppdraget.

Inleds redan 2023

Under 2023 kommer NASA att skicka ut det obemannade uppdraget IM-2. En del av detta uppdrag är att installera ett trådlöst datanätverk med hjälp av Nokias teknik. Det är samma LTE/4G-teknik som används för att leverera trådlöst nätverk till din mobil här på jorden.

Det kommer också att finnas 4G-utrustning inbyggd i robotbilen Nova-C som är med på uppdraget. 

Medan den kör omkring på månens yta är planen att den ska kommunicera med landningsmodulen via Nokias 4G-nätverk. Landningsmodulen kan sedan skicka video och mätningar till NASA här på jorden via en radioförbindelse.

Planen är att IM-2-uppdraget ska skickas upp under andra halvåret 2023. Utrustningen levereras med en Falcon 9-raket från Elon Musks rymdfirma SpaceX.

> Läs även: ChatGPT: Prova chattroboten som alla pratar om

Vad är projekt Artemis?

Artemis är ett rymdprogram från den amerikanska rymdfärdsorganisationen NASA, som syftar till att återigen skicka människor till månen och etablera en permanent bas där.

Det primära uppdraget är att landsätta de första människorna på månen sedan Apollo-programmet 1972 för att utföra forskning, teknikutveckling och förberedelse för framtida bemannade rymduppdrag, till exempel ett planerat bemannat uppdrag till Mars.

Artemis består av både bemannade och obemannade uppdrag. De obemannade uppdragen ska testa olika system, inklusive Orion-rymdskeppet, som är NASA:s nästa generation bemannade rymdfarkoster. Man ska även testa Space Launch System (SLS), en kraftfull raket som ska användas för att transportera astronauter och last till månen och till andra destinationer i rymden.

Orion är utformad för kunna hantera en besättning i upp till 21 dagar i rymden och kan transportera upp till fyra astronauter åt gången.

Kanske är du intresserad av...