5G: Det snabba nätverket kommer allt närmare
5G

5G: Det snabba nätverket kommer allt närmare

© Shutterstock

5G: Det snabba nätverket kommer allt närmare

Den 10 november avgörs vilka operatörer som får vara med att skapa det svenska 5G-nätet, men redan nu dyker 5G upp här och var.

5G har varit ett hett samtalsämne det senaste året, på gott och ont. Några är rädda för 5G med spekulationer om att det skulle orsaka fågeldöd och sprida coronasmitta, medan andra ser nyttan med den nya snabba mobila bredbandet.

Det stora lanseringen i Sverige är fortfarande en bit in i framtiden. En av anledningarna till detta är att Post- och telestyrelsen (PTS) ska hålla en auktion den 10 november om de frekvenser som ska användas. Auktionen skulle ha hållits tidigare i år men blev försenad  försenad bland annat på grund av utredningar av Huawei som är en av de största aktörerna för infrastruktur inom 5G. Sedan i somras har bland andra PTS, Försvarsmakten och Säkerhetspolisen (SÄPO) granskat de olika aktörerna för att avgöra vilka som får medverka i budgivningen.

Redan nu finns det dock 5G-nätverk här och var, främst i lokala områden i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö.

Det är dock inte alla som automatiskt kan använda den nya tekniken, många av oss behöver till exempel skaffa en ny telefon.

Läs vårt test: OnePlus 8 Pro är en av de mobiler som har stöd för 5G

5G kräver ny smartmobil

5G-nätverket är alltså nästan redan här, men om du inte har en alldeles ny mobiltelefon kan du troligtvis inte använda den den nya tekniken. Det krävs nämligen en telefon som kan koppla upp sig mot den nya 5G-tekniken.

Huawei, Samsung, OnePlus, Xiaomi, Sony, Nokia och Motorola är i skrivande stund de tillverkare med smartmobiler som kan hantera 5G, och det krävs alltså att du har någon av dessa för att kunna 5G ska fungera.

Dessutom behöver du ett telefonabonnemang, och där kan du behöva undersökt hos din operatör om ditt abonnemang har det eller inte. Bland andra Telia, Tele2, Tre och Telenor har redan nu 5G-abonnemang.

LÄS OCKSÅ: Här är Samsungs nya toppmodell

5G ger hög hastighet

5G är den femte generationens mobila nätverk och kommer i sinom tid att ersätta 4G, som de flesta av oss använder nu för tiden i våra smartmobiler. Och om du tycker att 4G är snabb, då kommer du att gilla 5G.

5G ger nämligen den tekniska möjligheten till 100 gånger snabbare nätverkshastighet än 4G.

Det medför bland annat snabbare och med tillförlitlig strömning av film och musik, och kommer att öppna upp helt nya områden för internetanslutna produkter i hemmet.

Tekniken har dessutom bättre kapacitet för flera enheter anslutna samtidigt, vilket kan ge en stabilare anslutning när många enheter befinner sig på samma plats.

Slutligen är det värt att poängtera att det inte finns något att vara rädd för angående 5G. Flera undersökningar visar att strålningen från 5G varken är farligare eller starkare än den från 3G och 4G. Tvärtom visar flera av undersökningen att strålningsnivåerna är lägre än med den teknik vi använder i dag.

LÄS OCKSÅ: Omfattande test avslöjar om 5G är ofarligt

Kanske är du intresserad av...