Mark Zuckerberg med Ray-Ban Stories
Mark Zuckerberg med Ray-Ban Stories

Facebooks grundare Mark Zuckerberg har presenterat ett par internetuppkopplade solglasögon.

© Skärmbild från YouTube

Ray-Ban Stories: Här är Facebooks smarta solglasögon

Facebook har lanserat ett par internetuppkopplade Ray-Ban-solglasögon som kan fungera som kamera, ljudspelare och mikrofon.

20 september 2021 av Martin Lorentsen

Det fanns en enkel tid då ett par solglasögon inte behövde kunna något annat än att skydda ögonen från solen, och möjligtvis att få dig att se lite snyggare ut.

Det hör dock till det förflutna. Nu vill världens tekniktillverkare att solglasögon ska ha många fler funktioner.

Facebook lanserade i alla fall Ray-Ban Stories förra veckan, vilka är ett par solglasögon som är kopplade till internet. 

Facebooks nya glasögon kan inte bara skydda synen och piffa upp utseendet. De kan också fotografera, ta emot telefonsamtal och spela upp ljud.

LÄS ÄVEN: Googles nya app undersöker huden efter sjukdomar

Ray-Ban Stories smarta solglasögon från Facebook
Ray-Ban Stories

Det är den klassiska Ray-ban-modellen Wayfarer som har stått modell för nya Ray-Ban Stories. Det har bara lagts till spännande detaljer, som till exempel kameran som du kan se här.

© Facebook

Fotgrafera med Ray-Ban Stories

Facebook har lanserat de smarta solglasögonen i samarbete med solglasögonjätten Ray-Ban. 

Glasögonen ser vid första anblicken ut som en klumpigare version av Ray-Bans Wayfarer-solglasögon, men det gömmer sig mycket mer i dem.

Ray-Ban Stories kan först och främst ta bilder och spela in korta videor med hjälp av två 5 megapixels kameror i hörnet av varje glasögonglas.

Filmerna och bilderna kan sedan delas på plattformar som Messenger, WhatsApp, Twitter, Snapchat, Instagram och TikTok via den anslutna appen Facebook View, som finns att hämta till både iPhone och Android.

Du kan se Facebooks grundare Mark Zuckerberg presentera solglasögonen i videon nedan:

Använd solglasögonen som mobil

Förutom kameror är Facebooks Ray-Ban Stories utrustad med inbyggda högtalare på insidan av skalmarna, så att du även kan använda dem som Bluetooth-hörlurar.

Med hjälp av tre mikrofoner kan du dessutom använda solglasögonen för att prata i telefon. I kombination med den inbyggda videokameran kan du även ringa videosamtal med Ray-Ban-solglasögonen.

Ray-Ban Stories finns i 20 olika varianter, men vill du köpa dem nu behöver du handla i utländska butiker. 

Hittills kan glasögonen endast köpas i Australien, Kanada, England, Irland, Italien och USA till ett rekommenderat pris av cirka 299 dollar.

LÄS ÄVEN: Fitnessarmbandet hjälper dig med stress

Ray-Ban Stories smarta solglasögon från Facebook
Ray-Ban Stories

Facebooks nya smarta solglasögon kan både ta bilder och dela dem på sociala medier – helt utan att du behöver ta upp mobilen ur fickan. Plus att de har en klassisk Ray-Ban-design. 

Kanske är du intresserad av...