Googles nya app undersöker din hud efter hudsjukdomar
Hudsjukdomar

Google hjälper dig att ta reda på vad fläcken på din hud kan vara.

© Shutterstock

Googles nya app undersöker din hud efter sjukdomar

Google är på gång att släppa en ny app som, baserat på bilder på din hud i kombination med artificiell intelligens, kan hjälpa dig att ta reda på om du har en hudsjukdom.

2 juli 2021 av Martin Lorentsen

Du har kanske redan provat det själv. Du öppnar Googles sökmotor, söker efter symtom som du upplever och strax därpå har du kommit fram till en diagnos om vilka sjukdomar som kan orsaka problemen – oftast av det harmlösa slaget.

Oavsett om du gjort det eller inte så händer det otaliga gånger om året att människor världen över googlar sig fram till vad som kan vara orsaken till en ihållande hosta eller ett mystiskt märke på armen. 

I framtiden kan det bli lättare att diagnostisera sig själv, åtminstone när det gäller hudsjukdomar. Just nu håller Google nämligen på att utveckla en väldigt speciell app, som tack vare algoritmer kan hjälpa oss att avgöra om vi har en hudsjukdom.

LÄS ÄVEN: Använd mobilen för att ta febern

Så här fungerar appen

Googles app använder så kallad maskininlärningsteknik, som med hjälp av algoritmer gör det möjligt för den artificiella intelligensen att analysera data. I det här fallet har appen, enligt Google, matats med hundratals foton på hud.

Appen kan på så sätt identifiera 288 olika typer av hudtillstånd, inklusive sjukdomar som hudcancer. 

Enligt uppgift ska drygt 90 procent av alla Google-sökningar relaterade till hud täckas in.

Den preliminära appdesignen visar att den fungerar genom att användaren tar tre bilder av ett märke på huden ur olika vinklar och avstånd. 

Så fungerar appen
Så fungerar appen

Här kan du se Googles kommande app i arbete. Om det blir den slutgiltiga designen av appen vet vi dock inte. 

© Google


Därefter kan man lägga till extra information, exempelvis vilken kroppsdel som är drabbad och hur länge hudåkomman har funnits. 

Slutligen skickas bilderna till Google och efter en kort stund visas möjliga diagnoser i appen som man kan trycka på för att lära sig mer om symtom, smittsamhet och behandling.

LÄS ÄVEN: Fitnessarmbandet hjälper dig med stress

Medicinsk app godkänd inom EU

Av allt att döma kan vi förvänta oss att få glädje av Googles nya medicinska app i EU.

Google säger nämligen att appen är godkänd och att den till och med har blivit CE-märkt i EU som medicinsk utrustning av klass I. Det betyder att appen uppfyller gällande EU-lagstiftning.

Appen har ännu inget konkret namn och vi vet inte heller när den kommer ut. Själva säger Google att de hoppas kunna släppa den senare under 2021.

Kanske är du intresserad av...