Facebook länka telefonnummer 2019

Miljontals telefonnummer har läckt i ännu en pinsam incident för Facebook.

417 miljoner telefonnummer har läckt från Facebook

Ditt telefonnummer är inte i säkra händer hos Facebook. Publikationen Techcrunch har kommit över en okrypterad databas med telefonnummer till fler än 400 miljoner Facebook-användare.

11 september 2019 av Steffen Nielsen

När Facebook i anslutning till Donald Trumps valtriumf var inblandade i den så kallade Cambridge Analytica-skandalen, lovade företaget att göra stora förbättringar för att skydda folks privatliv.

En av åtgärderna som genomfördes var att telefonnummer kopplade till Facebook-profiler skulle få ett ännu bättre skydd än tidigare. 

Trots detta har Facebook än en gång hamnat i blåsväder.

Telefonnummer raderade från Facebook-profiler

Förändringen infördes för ungefär ett år sedan, och den gjorde bland annat att det inte längre var möjligt att hitta Facebook-användare genom att söka på deras telefonnummer.

Den var också orsaken till att robotar inte längre kunde hämta information från användares  Facebook-profiler för att exempelvis använda dem för marknadsföringsändamål.

Med detta i åtanke är den nya incidenten extra allvarlig.

417 miljoner telefonnummer har läckt

Teknikpublikationen TechCrunch har fått tillgång till en databas som innehåller cirka 417 miljoner telefoner med tillhörande information om vilket Facebook-konto numret hör till. 

Databasen ligger öppet på internet och kan nås av vem som helst som känner till adressen. Den är inte krypterad eller lösenordsskyddad.

Enligt Facebook innehåller databasen information om Facebook-profiler som har samlats in före införandet av de nya säkerhetsfunktionerna för ett år sedan. De vet inte vilka som står bakom läckan.

En majoritet av de läckta telefonnumren tillhör amerikanska, brittiska och vietnamesiska Facebook-profiler. Det finns ingen information om svenska telefonnummer i databasen.

Kanske är du intresserad av...