Du kan inte räkna med att en person verkligen är den som han eller hon utger sig för att vara om du plötsligt blir kontaktad av en främling på sociala medier.
Dejtingbedrägeri

Du kan inte räkna med att en person verkligen är den som han eller hon utger sig för att vara om du plötsligt blir kontaktad av en främling på sociala medier.

© Shutterstock

Dejtingsvindlare lurar offer för 843 miljoner kronor

Dejtingbedrägerier är ett växande problem. Under årets första halvår lurades amerikaner för motsvarande över 1,1 miljarder kronor.

Amerikanska FBI varnar nu för att antalet fall av dejtingbedrägerier ökar.

Under första halvan av 2021 registrerade FBI 1 800 försök att lura amerikaner med den här typen av bedrägerier. Totalt sett lyckades svindlarna lura till sig över 133 miljoner dollar– 1,1 miljarder kronor – av sina offer från 1 januari till 31 juli 2021.

Bedragarna utger sig vanligtvis för att vara någon annan på sociala nätverk som Facebook.

Det kan till exempel vara en soldat som är placerad utomlands eller en arbetare på en oljeplattform som inte kan träffa personen som är målet för bedrägeriet direkt.  

> Läs även: Så upptäcker du en falsk Facebook-profil

Så här kan ett dejtingbedrägeri gå till

Under en längre tid bygger bedragaren upp ett förtroende hos offret, varefter de gör ett försök att få offret att skicka pengar – till exempel för att den fiktiva dejtingpartnern behöver pengar till flygbiljetten så att de kan träffas. 

Betalningen sker ofta med kryptovaluta, som enklare kan anonymiseras. Det kan också vara en falsk investeringsmöjlighet som bedragaren lockar med när förtroendet väl är vunnit.

Den formen av bedrägerier där ljusskygga typer lurar intet ont anande offer genom att ge ut sig för en potentiellt romantisk partner finns även i Sverige. 

Om du blir utsatt för dejtingbedrägerier kan du anmäla detta hos polisen.

> Läs även: Var på din vakt när du säljer saker på nätet

FBI:s fem goda råd: Så skyddar du dig mot dejtingbedrägerier

  1. Skicka aldrig pengar eller investera i något baserat på råd från någon du bara känner från nätet.
  2. Dela inte med dig av information om din finansiella situation till andra på nätet som du inte känner.
  3. Dela inte med dig av dina bankuppgifter, ditt personnummer, kopia av ditt pass eller annan känslig information om du inte vet om mottagaren är den han eller hon utger sig för att vara.
  4. Om du blir lovad investeringsvinster som verkar för bra för att vara sanna, så är de troligtvis även det.
  5. Var vaksam på personer som lovar dig exklusiva investeringsmöjligheter och uppmanar dig att agera snabbt.
Källa: FBI

Kanske är du intresserad av...