Vi är vana vid att Google Foto är ett gratis verktyg, men det upphör den 1 juni 2021.
Google Foto

Vi är vana vid att Google Foto är ett gratis verktyg, men det upphör den 1 juni 2021. 

© Shutterstock

Överför dina bilder till Google Foto NU

Från och med 1 juni 2021 måste du betala för det lagringsutrymme som dina bilder och filmer tar upp i Google Foto. Men du hinner fortfarande ladda upp din bildsamling och förvara den gratis. Vi visar hur du ska göra.

Den 1 juni 2021 är ett viktigt datum för alla oss som använder Googles fotoverktyg Google Foto.

Vi har vant oss vid att Google Foto har varit gratis, men nu kommer alla bilder och videor som du laddar upp efter den 1 juni i år att räknas in i de 15 gigabyte lagringsutrymme som du får gratis hos Google.

> Läs även: Google stänger dörren: Nu måste du betala för populär tjänst

Så var det inte tidigare. Då räknades inte bilder och videor om du accepterade lite lägre kvalitet, men från och med den 1 juni ändras alltså detta. Då kommer alla bilder och videor – oavsett kvalitet – att räknas in i dina 15 gigabyte.

Den goda nyheten är dock att alla bilder och videor som du laddar upp till Google Foto före den 1 juni inte kommer att räknas med i det kostnadsfria lagringsutrymmet på 15 gigabyte.

Ladda upp din fotosamling nu

Därför har du nu ett riktigt bra tillfälle att ladda upp din bildsamling till Google Foto. Kanske har du digitaliserat din gamla fotosamling och känner att du vill ha den tillgänglig på nätet.

> Läs även: 5 tips: Få ut mycket mer av Google Foto

Så länge du överför bilderna till Google Foto före den 1 juni 2021 och väljer kvaliteten Hög kvalitet kommer bilderna nämligen inte att räknas in i dina 15 gigabyte.

För att överföra din bildsamling från datorn går du till Google Foto i din webbläsare och klickar på Ladda upp och sedan på Dator. Markera sedan de bilder du vill ladda upp.

Kom ihåg denna viktiga inställning

Innan du laddar upp din fotosamling bör du dock se till att du har valt bildkvaliteten Hög kvalitet i stället för Som originalet. Det gör du genom att klicka på kugghjulet i det övre högra hörnet och välja Hög kvalitet. 

> Läs även: Så här flyttar du dina Facebook-bilder till Google Foto

Vill du se hur mycket utrymme du har kan du besöka Google One, som är Googles verktyg för lagringsutrymme. De 15 gigabyte du har tillgång till fördelas nämligen på Gmail, Google Drive och Google Foto.  

Det är också här du kan köpa mer lagringsutrymme hos Google om 15 gigabyte inte är tillräckligt för dig. Google har dessutom utvecklat detta verktyg där de ger en uppskattning av när utrymmet tar slut.

Kanske är du intresserad av...