Google Foto krymper

Googles fototjänst ändras nästa år.

© Shutterstock

Slut med oändligt utrymme i Google Foto

Under nästa år försvinner det oändliga utrymmet för bilder i Google Foto. I stället kommer bilderna att vara en del av de 15 gigabyte som alla med ett gratiskonto hos Google får.

Google har under många år hjälpt till att ta hand om våra fotografier. Först med programmet Picasa och på senare år i tjänsten Google Foto.

Allt har varit gratis och i Google Foto har det gått att spara hur många bilder som helst, dock i lite krympta versioner.

Nästa år är det slut med gratissparande hos Google. Efter den 1 juni 2021 kommer alla bilder och videor som laddas upp i tjänsten sparas i det 15 gigabyte stora utrymme som alla med ett Googlekonto får gratis.

Det spelar ingen roll om bilderna sparas i ursprungligt skick eller i den nedbantade upplösning som Google kallar för original, alla bilder kommer att ta plats i de 15 fria gigabyten.

> Mer att läsa: Installera Google Foto som app i datorn

Gamla bilder räknas inte

Alla bilder som laddas upp till tjänsten före den 21 juli behåller sitt fira utrymme och räknas inte med i det här nya upplägget. Det är bara bilder som sparas efter den 1 juni som kommer att lagras i det 15 fria gigabyten.

Därför kan det vara dags att göra slag i saken och spara alla bilder du har liggande redan nu.

Observera att det aktuella reglerna fortfarande gäller. Det vill säga att bilder som sparas i det som Google kallar Hög kvalitet som alltid sparas i dina 15 gigabyte. Det är bara bilder som sparas i originalkvalitet som sparas i det oändliga utrymmet. Dessa bilder får automatiskt lite lägre upplösning när de sparas.

> Mer att läsa: Få ut mer av appen Google Foto

Se hur mycket plats du har

På de 15 gigabyte som alla med ett Googlekonto får ska bilderna samsas med alla brev i Gmail och alla filer i Google Drive.

> Mer att läsa: Flytta bilder från Facebook till Google Foto

Se hur mycket plats du använder hops Google med hjälp av verktyget Google One.

Google har även ett verktyg som beräknar när ditt lagringsutrymme kommer att blir fullt.

Köp mer plats hos Google

När de 15 fria gigabyten börjar fyllas upp går det att köpa till mer lagringsutrymme hos Google, precis på samma sätt som hos andra lagringstjänster på internet.

Google One kan du köpa mer utrymme för alla dina filer. 100 gigabyte kostar 19 kronor i månaden. Vill du har riktigt mycket plats kan du köpa 2 terabyte för 99 kronor i månaden eller 999 kronor per år.

Det finns många andra lagringstjänster att välja mellan. Microsoft OneDrive tar till exempel 899 kronor för total 6 terabyte, och då ingår Office 365.

Kanske är du intresserad av...