Test av webbkameror
Test av webbkameror

Med en extern webbkamera blir videosamtalen roligare.

Test av webbkameror

Vi testar sex webbkameror som gör dig redo för videosamtal framför datorn. De bästa ger ett rejält lyft jämfört med datorns inbyggda kamera.

2020 innebär en makalös återkomst för webb­kameran. När hela världen ska umgås på distans har många upptäckt hur viktigt det är med en webbkamera som ger både tydlig bild och bra ljud. Det har inte minst märkts på försäljningen som har gått spikrakt uppåt den senaste tiden.

Vi har testat sex modeller i skilda prisklasser för att ta reda på om det finns några skillnader och om det är värt att satsa några extra kronor på en dyrare kamera. Under arbetets gång har vi slagits av hur eländiga webb­kameror det sitter i många bärbara ­datorer och hur extremt mycket bättre det kan bli med en extern webbkamera av god kvalitet.

Jämförande test av webbkameror

I PC-tidningen nummer 5/2021, testar vi sex externa webbkameror i olika prisklasser.

Vi har utfört videosamtal i Google Meet och Microsoft Teams. Bildkvaliteten har bedömts när kamerorna har varit uppkopplade med snabba internetanslutningar hos båda samtalsdeltagarna. I vissa fall är bildupplösningen så hög att bildkvaliteten kan påverkas negativt av långsammare uppkopplingar.

Slutligen har vi bedömt eventuella specialfunktioner, till exempel stöd för ansiktsigenkänning eller om det finns ett inbyggt linsskydd.

> Mer att läsa: Allt om videomöten

Webbkameror för ansiktsigenkänning

Många bärbara pc har numera stöd för Windows Hello-ansikte, som innebär att det räcker att visa upp sig framför datorns webbkamera för att logga in i Windows.

Windows Hello är en del av Windows 10 och finns därmed även i stationära datorer, som ju dock saknar inbyggda webbkameror. Med en extern webbkamera som har stöd för Windows Hello går det utmärkt att ansiktsinlogga även i Windows 10.

Värt att notera i samband med det här testet är att priserna har varierat kraftigt under det senaste året. Det beror förstås på den stora efterfrågan över hela världen, något som inte bara resulterar i tomma butikshyllor utan även gör att tillverkarna inte hinner med att få fram produkter. Under testernas gång har vi noterat prissvängningar på upp­emot 15 procent. Därför kan priserna vi anger i testet skilja sig en del från hur det ser ut i butikerna just nu.

> Läs det jämförande testet digitalt i Fördelszonen på vår hemsida

> Mer att läsa: 3 smarta tips för webbkameran

Kanske är du intresserad av...