Framtidens mobil tar lika bra bilder på natten som på dagen. Vi har testat.

Bilder tagna nattetid med mobilen blir sällan särskilt bra. Men nu kommer Google med en lösning som vi har smygtittat på.

24 november 2018 av Niklas Ernst

Kamerorna i våra mobiltelefoner blir stadigt allt bättre. Men på en punkt är de dock betydligt sämre än regelrätta digitalkameror.

När solen går ner och ljuset dämpas sjunker och bildkvaliteten dramatiskt. Fotografier som tas nattetid blir korniga och skakiga på grund av den längre slutartiden.

Nu kommer det dock en lösning för alla som vill ta bra bilden även nattetid. Det hävdar i alla fall Google, som har tagit fram ny kameramjukvara som gör det möjligt att ta högkvalitativa bilder vid dåligt ljus.

Finns redan i Google Pixel

Funktionen heter Night Sight, alltså mörkerseende, och den finns redan i Googles egna Pixel-telefoner.

Pixel säljs inte i Sverige, men vi har lyckats plocka ut programmet ur en Pixeltelefon och installerat det i en Oneplus 6T.

Det är viktigt att komma ihåg att programmet inte fungerar optimalt eftersom det inte är optimerat för den telefon som vi testar med. Bilderna ger därför bara en fingervisning om vad den nya tekniken kan innebära.

Vi avråder alla från att installera funktionen i en Android-telefon eftersom det finns risk för att installationen öppnar potentiellt farliga säkerhetshål i telefonen.

Se skillnaden mellan bilderna

Nedan ser du några av de fotografier som vi har tagit med Googles nya kameraprogram.

Ena bilden är tagen med kamerans originalapp, medan den andra är tagen med Googles teknik aktiverad. Bilderna är inte redigerade.

Så här fungerar Googles kameraapp

Tekniken bygger på att telefonen mäter hur mycket ljus det finns i motivet. Därefter tas upp till 50 bilder under maximalt sex sekunder. Bilderna sätts sedan samman till en bild.

> Mer att läsa: Bästa apparna för mobil bildbehandling

Mjukvaran registrerar även exempelvis skakningar och korrigerar för eventuella rörelser. Tekniken kan även korrigera för om motivet är i rörelse.

Det finns inget datum för när Google kan tänka sig att lansera tekniken för alla Android-telefoner.

Vill du också plåta om nätterna eller ute nu när det är kallt, kommer batteriet att ta slut fortare än vanligt eftersom telefonen drar mer ström än normalt när det är mörkt och/eller kallt. Lösningen är att ta med ett portabelt batteri för att ladda upp telefonen under tiden.

> Just nu får du 2 nummer av PC-tidningen och ett portabelt batteri (eller powerbank om du så vill) för endast 59:50 kronor + porto och expeditionsavgift. Läs mer om erbjudandet.

Kanske är du intresserad av...