Välvd skärm
Välvd skärm:

Välvda datorskärmar har klara fördelar jämfört med platta. De har dock även nackdelar att tänka på.

© Shutterstock

Välvd eller platt? Välj rätt skärm till datorn

En ny stor skärm från tillverkaren Corsair är både välvd och platt. Men vad är egentligen för- och nackdelarna med platta respektive välvda skärmar? Och vilken typ ska du välja? Vi hjälper dig.

5 september 2022 av Steffen Nielsen

Vilken typ av skärm föredrar du? Den lätt välvda skärmen eller en helt platt? 

Båda typerna har för- och nackdelar som vi berättar om i den här artikeln.

Men först får du två nyheter. En bra och en dålig. 

Den goda nyheten är att du snart kan få en skärm som är BÅDE platt och välvd! Tillverkaren Corsair har nämligen skapat en spelskärm som låter dig ändra skärmens form. En riktig världsnyhet.

Läs även: 5 saker din nästa skärm bör ha

Curved datorskärm från Corsair som kan böjas.
Curved datorskärm?

Med den nya skärmen från Corsair går det att växla mellan den välvda formen och en vanlig platt skärm, allt efter behov. 

© Corsair

Så här böjer du den praktiska skärmen

Skärmen från Corsair, som du kan se här ovan, heter Xeneon Flex 45WQHD240 och är just nu på väg ut på marknaden till stor glädje för spelentusiaster över hela världen.  

Om du har svårt att föreställa dig hur man konkret växlar mellan skärmens två former kan du se det demonstreras i presentationsvideon nedan. 

De visar det flera gånger i videon, till exempel redan efter 14 sekunder.

Skärmen från Corsair har för övrigt bredbildsformatet 21: 9, den är på 45 tum, har en upplösning på 3 440 x 1 440 och använder skärmtekniken W-OLED.

Den dåliga nyheten ...

Det finns också en dålig nyhet med den nya skärmen från Corsair, nämligen priset. 

Corsair har ännu inte offentliggjort ett officiellt pris, men mycket tyder det på att det kommer att ligga en bra bit över det som en vanlig datoranvändare vill punga ut med för en datorskärm.

Sett i det ljuset måste de allra flesta av oss alltså fortfarande välja om vi föredrar den välvda skärmen eller den traditionellt platta. Faktum är att en välvd datorskärm inte behöver vara lika dyr som du kanske tror. Så valet kan komma att bli aktuellt nästa gång du ska köpa en skärm.

Här nedan har vi tittat på vilka behov de två typerna är bäst på.

Läs även: Fysiska knappar är bättre än skärm i bilen

Datorskärmen Corsair Xeneon Flex 45WQHD240 sedd uppifrån i välvd och i rak form.
Curved PC-skärm:

Datorskärmen Corsair Xeneon Flex 45WQHD240 sedd uppifrån i välvd och i rak form.

Klara fördelar med en välvd skärm

Generellt sett bör du föredra en välvd skärm om du spelar spel. 

Den har nämligen en avgörande fördel jämfört med den platta: Djupet. När du sitter framför en välvd skärm störs din blick i mindre grad av världen utanför och du kan lättare leva dig in i spelets värld på skärmen.

Som datorspelare kommer den välvda skärmen också att ge dig en mer realistisk upplevelse i 3D när händelserna på skärmen sker både framför dig och på sidorna.

Om du är van vid att använda två separata skärmar kan den välvda versionen också vara en uppgradering. Då kan du jobba mer flytande över den stora skärmen, istället för att ha ett fönster öppet på den ena och ett på den andra.

Läs även: Så arbetar du med två skärmar i Windows

Välvda skärmar finns tillgängliga från ett par tusen kronor och uppåt beroende på storlek och övriga specifikationer. Läs till exempel våra tester av Huawei MateView GT och AOC CQ32G2SE i Testzonen.

Läs även: Vik ihop skärmen på Samsungs nya mobiler

En platt skärm är mer praktisk

Om du främst använder skärmen för att arbeta i exempelvis Word eller kolla nyheter på nätet kommer du knappast att ha stor glädje av en välvd skärm. 

Rent ergonomiskt kan det också vara problem med en välvd skärm, eftersom du i högre grad måste vrida på huvudet för att se det som visas på skärmens sidor. Ett brett kalkylblad, till exempel, fungerar inte speciellt bra med en välvd skärm.

Ett annat argument för att hålla fast vid den platta skärmen är rent praktisk. Om skärmen står på bordet eller hänger på väggen är en välvd skärm ofta opraktisk och den tar mer plats på skrivbordet.

Den platta skärmen är bäst för filmkvällar

Om du använder din stora datorskärm för att titta på serier och filmer tillsammans med andra bör du också överväga att hålla fast vid den platta skärmen. 

Det är nämligen bara på platsen precis framför skärmen som det blir bra bildkvalitet.

Tittar du på film ensam kan du däremot få en riktigt bra upplevelse med den välvda skärmen. 

I vilket fall som helst bör du prova skärmen i olika situationer i butiken innan du investerar. Prova till exempel att titta på en film, öppna flera fönster eller spela ett spel, och bedöm utifrån det om det är något för dig. 

Läs även: 5 saker din nya datorskärm ska ha

Kanske är du intresserad av...