USB Key lost

Ett viktigt USB-minne och ett kafe- eller barbesök är en dålig kombination. Det kan en japansk man vittna om

Man förlorar USB-minne med personuppgifter om en halv miljon personer

Krypterar du dina filer? Historien om en blöt barrunda kan kanske få dig på andra tankar. PC-tidningen ger dig ett kraftfullt program för att kryptera värdefulla dokument.

Medborgarna i den japanska staden Amagasaki kan andas ut efter en dramatisk händelse tidigare i månaden. En incident som visar hur viktigt det är att ta väl hand om sina viktigaste filer.

Incidenten inbegriper en (som tur är för honom) icke namngiven man i fyrtioårsåldern, som arbetar på ett företag som hjälper medborgare som är undantagna från skatteplikten. I samband med detta hade mannen tillgång till personuppgifter om stadens närmare halv miljon invånare. Den informationen valde han av oklar anledning att överföra till ett USB-minne, vilket han sedan tog med sig hem från jobbet.

Uppgifterna inkluderade samtliga medborgares namn, adresser och födelsedatum, men också känsligare uppgifter om deras skatteförhållanden.

Läs även: Facebook-skandalen: 50 miljoner användares data har läckt ut


Åkte inte direkt hem

Tyvärr tog den japanska medarbetaren en omväg hem. Omvägen gick förbi en bar, där mannen avnjöt en del alkohol med USB-minnet i säkert förvar i väskan vid hans sida. Mängden alkohol gjorde till slut att mannen avslutade barrundan med att lägga sig att sova på gatan, där han vaknade några timmar senare.

Då var både väskan och det viktiga USB-minnet borta. Med dubbla baksmällor fick han gå till företagets ledning och berätta om incidenten.

Läs även: Fem stora lösenordsstölder

Räddad av kryptering

Att Amagasakis medborgare trots detta inte behöver oroa sig för sitt privatliv beror på en viktig säkerhetsdetalj. Filerna på USB-minnet var nämligen krypterade, så att väsktjuven inte kunde komma åt dem. Därmed slutar historien om barrundan förhållandevis lyckligt.

Så krypterar du dina filer

Även om du knappast bär omkring på en halv miljon medborgares personuppgifter kan det lätt uppstå situationer där kryptering kan rädda dig. Till exempel om din bärbara dator blir stulen kan tjuvarna inte komma åt de filer som du har sparat bakom krypteringen.

I PC-tidningens Fördelszon hittar du det kostnadsfria programmet Vera Crypt, som är både avancerat och funktionsrikt. Med programmet kan du skapa en virtuell krypterad enhet på datorn (eller på ett USB-minne) och på så sätt se till att ingen får tag på dina hemliga filer. Var noga med att skapa ett svårt lösenord!

Hämta Vera Crypt och en utförlig guide till det här

Kanske är du intresserad av...