Fem stora hack - se om du är drabbad


© Shutterstock

Fem stora lösenordsläckor - se om du är drabbad

Dina inloggningsuppgifter är inte alltid i säkerhet hos onlinetjänsterna. Här är de största digitala inbrotten hos kända onlinetjänster. Se om du finns med bland de som drabbats.

3 april 2017 av Christian Slot

Det är inte säkert att dina lösenord är säkra när du knappar in dem på olika onlinetjänster. Om säkerheten är undermålig finns risken att hackare stjäl informationen och därmed kommer åt dina konton.

Om det händer är det viktigt att snabbt byta lösenord. Här är fem stora läckor där miljontals lösenord har stulits.

Fem stora läckor

 1. Dropbox
  Upp emot 70 miljoner användarkonton och lösenord stals från Dropbox i mitten av 2012. Under 2016 tvingade Dropbox alla användare att byta ut sina lösenord på grund av inbrottet.

 2. Gmail
  I september 2014 dök inloggningsuppgifterna till fem miljoner Gmail-konton upp på en rysk webbsida, som blev känd som ”5M Gmail passwords”.

 3. Adobe
  Även om hackarna inte kom åt några lösenord, stal de 2013 information om 153 miljoner Adobe-användare. De kom över användarnamnen, användarnas Adobe-ID samt lösenordsledtrådar.

 4. LinkedIn
  I maj 2016 visade det sig att 164 miljoner e-postadresser och lösenord hade stulits från LinkedIn. Sajten hackades redan 2012 och informationen dök upp på den svarta marknaden 2016.

 5. Avast Forum
  I maj 2014 blev antivirus-företaget Avasts forum hackat och knappt en halv miljon användarkonton, lösenord och e-postadresser stals.

  Källa. Haveibeenpwned.com


Kolla själv om ditt lösenord har läckt

I programmet HackCheck från Abelssoft kan du fylla i din e-mailadress för att se om den har varit del av en läcka och om du därför borde byta lösenord.

Programmet kostar vanligtvis 220 kronor men som prenumerant på PC-tidningen får du möjlighet att hämta det i Fördelszonen utan extra kostnad.

> Du hittar programmet och medföljande guide på svenska i Fördelszonen här

Kanske är du intresserad av...