Ingen skanner utan patroner
Ingen skanner utan patroner

Det är bläckpatroner som dessa som behövs i vissa av Canons skrivare för att kunna skanna eller faxa.

© Shutterstock

Canon blockerar skannern när skrivaren har slut på bläck

Elektroniktillverkaren Canon har hamnat i blåsväder i USA efter att ha blockerat skannerfunktionen i en skrivare. Orsaken? Skrivaren hade slut på bläck.

28 oktober 2021 av Martin Lorentsen

Canons amerikanska avdelning kan få enorma problem. Företaget har nämligen blivit stämda eftersom de har inaktiverat skannerfunktionen i en multifunktionsskrivare.

Det låter harmlöst, men orsaken till att Canon inaktiverade skannern är att det inte fanns tillräckligt med bläck – till skrivaren. Det skriver nyhetstjänsten ZDNet.

Avstängningen av skannern gjorde en av Canons kunder så uppretad att han valde att stämma elektroniktillverkaren, som också tillverkar kameror,

och det är inga småpengar som konsumenten vill stämma Canon på

LÄS ÄVEN: 5 saker du inte visste om skrivaren

Kräver fem miljoner dollar

Det är en så kallad allt-i-ett-skrivare av typen Canon Pixma MG6320 som det specifika ärendet handlar om.

Användaren, David Leacraft från New York, nekades att skanna eller faxa dokument på sin multifunktionsskrivare eftersom det inte fanns tillräckligt med bläck i bläckpatronerna. Det gjorde Leacraft minst sagt missnöjd.

Som en konsekvens av detta har David Leacraft nu stämt Canon på svindlande 5 miljoner dollar på uppdrag av honom själv och alla andra som hamnat i samma situation.

Leacraft verkar inte heller vara ensam om problemet – sedan 2016 har flera kunder vänt sig till Canon med samma problem. Kunderna fick veta att skrivarnas funktioner inte kunde användas om de inte investerar i dyra bläckpatroner.

LÄS OCKSÅ: Se våra tester av skrivare i Testzonen

Canon blockerar skannerfunktionen om bläcket tar slut i skrivaren.
Canon MG 6320

Det är en så kallad allt-i-ett-skrivare av typen Canon Pixma MG6320 som det specifika ärendet handlar om.

© Canon

Falsk marknadsföring från Canon

En av de viktigaste punkterna i stämningen är att Canon har marknadsfört skrivaren som en tre-i-en-maskin som både kan skanna, faxa och skriva ut.

I stämningen anklagas Canon på grund av detta för att ha använt falsk marknadsföring,

eftersom allt-i-ett-skrivaren inte kan vare sig skanna eller faxa dokument om den saknar bläck – eller om bläcket är på väg att ta slut. 

Enligt David Leacrafts advokater handlar det om falska påståenden och vilseledande marknadsföring som medvetet lurar konsumenterna och tvingar dem att köpa nya, dyra bläckpatroner med relativt kort hållbarhet för att kunna skanna och faxa.

Domstolen i New York har ännu inte godkänt stämningen, som bara är en vecka gammal, och därför har Canon inte heller reagerat på den.

LÄS ÄVEN: Skrivarbläck: Spara på de dyra dropparna

Kanske är du intresserad av...